Preocupació a la Bisbal d’Empordà amb una “màfia organitzada” que es dedica a rebentar pisos buits i després ven el pany entre 2.000 i 4.000 euros a persones conflictives, majoritàriament de fora del municipi. El responsable a la zona és un jove d’uns 25 anys que, a banda de vendre, també lloga els habitatges. Fins i tot, ofereix habitacions en baixos on les persones que hi viuen ho fan en condicions insalubres i només amb un matalàs al terra. Des de l’Ajuntament asseguren que estan “farts” d’aquest home i lamenten que “sigui tan complicat actuar en contra”. A més, el consistori assenyala que els inquilins que porta són “violents i problemàtics” i que generen conflictes greus que “impedeixen viure amb tranquil·litat” als veïns dels blocs.
Des de fa vuit anys l’Iscle Martínez viu un “autèntic calvari”. Aquest jove mestre de la Bisbal d’Empordà va comprar una casa al carrer Nou i, des d’aleshores, ha anat encadenant veïns conflictius que ocupen la que té just adossada a la seva. Cops de martell a la porta d’entrada, cops a la del garatge o deixar ensangonada la façana són només alguns dels problemes que li generen. A més, explica, no pot sortir al petit jardí que té al darrera perquè li han ocupat i ha hagut de posar una reixa per protegir-se.
La mare de l’Iscle, l’Antònia Roig, diu que “ja no poden més” i lamenta tenir “la porta tacada de sang, feta malbé i haver de sortir pel garatge amb compte” sense poder-ho arreglar perquè està pendent de judici. “Aquesta gent van amb banda, no van pas sols. Si fossin veïns que ocupen i no molestessin cap problema, però és que aquests són perillosos”, lamenta Roig. La família lamenta que “no se’ls dona resposta d’enlloc”, tot i que han contactat amb “tothom qui han pogut”. “Estem desemparats i desesperats”, lamenta Roig.
Des de l’Ajuntament donen tot el suport a la família i deixen clar que fan “fins on la llei els permet”. De fet, la Bisbal d’Empordà ha obert la primera Oficina Antiocupacions de les comarques gironines. Es troba al mateix edifici on hi ha la Policia Local, a tocar de l’Ajuntament.
L’objectiu d’aquesta oficina és poder lluitar de la manera “més eficaç possible” contra les ocupacions que hi hagi al municipi. Així, de seguida que un veí constati que algú està intentant rebentar una porta es posi en contacte de seguida amb la Policia Local i que es pugui actuar.
Una “màfia organitzada”
El regidor de Seguretat de la Bisbal d’Empordà, Xavier Dilmé, explica que es tracta d’una “autèntica màfia” que rebenten pisos i cases i després venen o lloguen els panys de les portes un cop els han canviat. El problema és que la majoria de gent que ho compra són persones “conflictives” que es dediquen al tràfic de drogues.
Això genera un problema perquè els veïns veuen com els punxen la llum o l’aigua i un cop establerts “és molt difícil” fer-los fora. De fet, molts dels afectats que no han volgut sortir públicament per por, assenyalen a l’ACN que la solució que els dona la Sareb és que comprin el pis ocupat i que iniciïn accions legals contra els ocupes. El problema és que en molts casos no treuen a la venda l’habitatge ocupat. “No volen solucionar el tema”, denuncien alguns dels veïns.
Dilmé lamenta que es tracta d’un “niu de problemàtica que genera una alarma social important”. “La gent no pot viure perquè es troben que a la matinada hi ha gent que puja, gent que baixa, crits i baralles. Això ha arribat a un punt que aquesta màfia organitzada se l’ha de tallar”, assenyala.
L’ACN ha pogut parlar amb el sospitós que reconeix que hi ha ocupacions, però diu que la majoria són de famílies amb dificultats econòmiques i no pas conflictives.
Contractar un advocat
Per tot plegat, el regidor de Seguretat de la Bisbal demana que la Justícia “es posi les punyeteres piles” i actuï per acabar amb aquesta situació. “El que no pot ser és que la Fiscalia s’inhibeixi en temes flagrants, clars i clamorosos i que ho veu tothom”, assenyala.
En aquest sentit, Dilmé assenyala que valoren la possibilitat de contractar un advocat que es personi com a acusació particular en els casos d’ocupacions conflictives per tal que pugui sol·licitar penes -si cal de presó- quan la Fiscalia no ho demani i així el jutge valori la possibilitat d’enviar a presó la persona que causa els problemes.