La propera nit de divendres 27 de juliol des de bona part del planeta, i també des de l’Empordà, podrem gaudir d’una Lluna plena ben especial, la Lluna de sang.
El planeta Terra s’interposarà en mig de la trajectòria entre el Sol i la Lluna tot provocant un eclipsi lunar total.
L’alineació quasi perfecte d’aquests tres astres ens permetrà observar un dels eclipsis lunars més llargs d’aquest segle, fent que el satèl·lit terrestre adquireixi tonalitats taronges i vermelloses.
El color vermellenc és el que li dóna el sobrenom de la Lluna de sang, i per què es torna d’aquest color?
Bé, el mecanisme físic responsable és semblant al que provoca que les postes de Sol siguin rogenques: la llum està composada de radiació de diversa longitud d’ona (colors), sols aquells colors amb longitud d’ona prou gran poden ser capaços de travessar una major part d’atmosfera terrestre sense ser absorbits, com són els colors vermellosos.
Caldrà esperar a que es faci fosc per començar a veure la primera fase de penombra a les 21:04 h i s’espera que a les 21:29 h ja estigui en situació d’ombra completa (eclipsi total), assolint el màxim a quarts d’onze de la nit. En total durarà gairebé 4 hores i, pràcticament la meitat del temps, ho farà en ombra total.
El proper eclipsi lunar total que podrem observar a casa nostra serà el 21 de gener de 2019, així que divendres no oblideu aixecar al cap i mirar directament a la Lluna, doncs els eclipsis lunars no requereixen cap protecció ocular per visualitzar-los.
Podeu trobar més detalls i consells per gaudir i immortalitzar aquest fenomen astronòmic al web de l’associació d’aficionats a l’astronomia astroempordà.