8.7 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Quina presència té el coronavirus a les aigües residuals del Baix Empordà?

Malgrat quan el coronavirus està a l'aigua residual probablement ja no és infecciós, les dades que es recullen poden donar una perspectiva de la situació del virus a la zona.

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Quina presència té el coronavirus a les aigües residuals del Baix Empordà?
Loading
/

El coronavirus circula per les aigües residuals i des del juliol que se’n fa un control que pot servir, en un futur, com una eina preventiva. Malgrat quan el coronavirus està a l’aigua residual probablement ja no és infecciós i d’entrada, pel que se sap fins ara, no representa un perill, les dades que es recullen poden donar una perspectiva de la situació del virus a la zona. Actualment el Baix Empordà, estudiat a través de les aigües de la EDAR de Palamós, mostren una circulació del virus mitjana, a nivell 4-5. Respecte la mostra anterior s’observa una tendència estable.

Tal i com ha explicat a Ràdio Capital Sílvia Bofill, professora agregada del Laboratori de Virus Contaminants d’Aigua i Aliments Universitat de Barcelona, a principis de juliol les mostres del Baix Empordà tenien una presència del virus a nivells molt baixos i quasi bé no es detectaven, però la pujada va començar a finals de juliol. “El 20 de setembre hi va haver un descens que va durar poc i de seguida va començar a pujar fins que el pic més gran es va assolir entre el 20 d’octubre i l’1 de novembre, que va arribar a nivells importants“. En aquest sentit, Bofill apunta que a partir d’aleshores, “n’hi ha bastant però les concentracions comencen a ser més baixes”, en correspondència amb les dades clíniques, ja que hi ha menys gent infectada i per tant, menys gent excretant amb el virus.

Tal i com explica Sílvia Bofill, aquest estudi a llarg termini pot servir com una eina per detectar futurs brots, a mode de sistema d’alerta.

A Catalunya s’analitzen 56 estacions depuradores d’aigua residual, i al Baix Empordà van començar analitzant-ne dues al juliol: les plantes de Castell Platja d’Aro i la de Palamós, cada quinze dies alternativament. Tot i així, des de l’octubre només es mostreja la de Palamós, que recull les aigües de Vall-llobrega, Palafrugell, Begur, Calonge i Mont-ras.

Tot forma part del projecte Xarxa de Vigilància d’Aigües Residuals del departament de Salut de la Generalitat i l’ACA, que analitzarà mostres fins a finals d’any.

Totes les dades es recullen en un aplicatiu on es pot veure la tendència que segueixen i el nivell.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies