El Premi Empordà de Novel·la va néixer fa tres anys de la mà del bisbalenc Jordi Imaz i de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, amb la voluntat d’incentivar la participació tant de talents emergents com d’escriptors en actiu. Es volia cobrir aquest buit de concursos literaris a la comarca, ja que era necessari potenciar i facilitar l’aparició de nous escriptors amb obres inèdites i escrites en català. Aquest projecte ha comptat, fins a l’actualitat, amb la col·laboració de l’editorial Brau Edicions.
L’any 2021, el Consell Comarcal del Baix Empordà va agafar el relleu a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà com a organitzador amb la voluntat d’implicar a tots els ajuntaments de la comarca per enaltir el premi, essent una raó de cohesió territorial i de pertinença a la nostra comarca.
El Premi Empordà de novel·la és l’únic que porta el nom d’una demarcació de Catalunya i és el més ben dotat econòmicament (7000€), l’obra guanyadora també contempla la seva edició.
Per a la consellera comarcal de cultura, Agnès Gasull “Des de l’àrea de cultura es dedica un gran esforç a la preparació del premi, tot amb l’objectiu de posicionar la comarca tot afavorint l’aflorament del talent literari a autors i autores novells, i també facilitant a professionals de la literatura uns premis atractius on presentar les seves obres”.
El Consell Comarcal del Baix Empordà ha trobat la implicació de tots els ajuntaments de la comarca per treballar amb uns objectius comuns, establint complicitats, per tal que el Premi acabi essent un referent comarcal. Actualment, els 36 ajuntaments de la comarca col·laboren en la seva implementació, difusió i col·laboració.
Durant aquestes edicions, els professionals que han format part del jurat han estat persones relacionades amb el món de l’escriptura i les lletres, persones que estan al cap davant de llibreries de la comarca i els guanyadors de les anteriors edicions del Premi. Tots han estat coordinats pel comissari del Premi, Sr. Jordi Imaz.
Aquest dijous 3 de novembre es presentarà el premi a la Llibreria Ona de Barcelona, per engrescar a possibles participants. A banda també es presentaran les cinc darreres edicions guanyadores, amb la presència dels autors premiats. Diferents representants polítics d’ajuntaments de la comarca, representació de l’editorial Brau, el comissari del Premi i membres del jurat també hi seran presents.
Les obres guanyadores
En aquestes cinc edicions, les novel·les guanyadores han estat les següents:
Primera edició – (2017) – Sang blava de Josep Pastells.
El protagonista Miklós Kossuth, un periodista homosexual hongarès que està convençut que és fill del rei d’Espanya i lluita perquè li sigui reconeguda la seva identitat.
Segona edició – (2018) – El que portem a dins de Blai Manté
La novel·la gira al voltant de sentiments universals, tractats a través de la ficció i l’humor.
Tercera edició – (2019) – La mort del Rei Gaspar de Josep M. Hernández
El protagonista, cantautor català de moda gràcies a l´èxit de l´estiu de 1999, mor sobtadament durant la cavalcada de Barcelona, mentre feia de rei ros. Tot sembla indicar que el decés s´ha produït per causes naturals, però algunes persones del seu entorn troben tot plegat desconcertant i inexplicable. El detectiu privat Simón Prisco serà l´encarregat d´investigar el cas, per on desfilen tot de personatges vinculats al negoci de l´espectacle i que, aparentment, es diria que du a un carreró sense sortida.
Quarta edició – (2020) – El perfum del presseguer de Brauli Gascón
Una història farcida d’acció, sentiments i menjars que el protagonista descriu durant el seu exili per diferents països del món i la seva relació amb personatges com Pancho Villa, Emiliano Zapata, Mata Hari, Rubén Dario o el mateix rei de l’imperi britànic.
Cinquena edició – (2021) – Tot passa dues vegades de Pilar Francès
La història passa a l’Empordà, a la platja de La Fosca, a Calella de Palafrugell i a altres indrets empordanesos. És una novel·la que tracta d’allò que ens fa grans com a persones: l’art, les lletres, les converses, la cultura en general”.