Ahir vam saber que a Pals ja s’han votat quins son els dos projectes que han escollit els vilatans perquè es financi mitjançant una partida a aquest efecte. A la votació final hi han concorregut 136 persones, un 6,4 per cent de la població major de 16 anys que té el municipi. A Torroella, 800 persones (gairebé un 10%) han decidit millorar l’accessibilitat de les voreres, a Platja d’Aro poc més d’un centenar decidien des de canvis de nom d’espai emblemàtics, fins a canvis d’usos d’altres. 600 veïns de Palamós van decidir sobre una partida de 235.000€ i 403 persones ho van fer sobre una partida de 50.000 a Calonge.
Des d’aquest programa sempre hem valorat com a positiva qualsevol iniciativa que empoderi els ciutadans, però sempre hem demanat que aquest empoderament vagi més enllà de partides concretes i s’estengui a decisions que afectin a l’estructura dels pressupost, a plans urbanístics o modificacions dels mateixos o em definitiva, a aspectes que vagin al moll de l’os de la vida del poble. Tanmateix, vist el resultat, crec l’exigència als pol´tics també comporta exigència als ciutadans i bo i entenent que són les primeres experiències de gestió compartida entre governants i governats, ens hem d’exigir a nosaltres mateixos ser molt més actius en aquest tipus de processos.
Que la participació en aquests processos es mogui al voltant del 10% (en molts casos comptant amb vot telemàtic), ens revela dues coses: 1.- Els ciutadans estem encara massa lluny del centre de decisió d’aquelles coses que ens afecten i per tant hem d’aprofitar molt més processos com aquests i 2.- els responsables polítics han de transmetre molt més i molt millor la necessitat que la ciutadania s’hi impliqui.
Als primers ens falta molt “aprenentatge democràtic” i als segons, els falta comunicar-se més i sobretot millor amb la ciutadania.