10.6 C
Pals
Diumenge, 26 gener 2025
- Publicitat -

Tret de sortida assolellat a la 1ª edició del Costa Brava Diving Fest

Un cap de setmana dedicat al busseig sostenible amb l'objectiu de promoure la preservació del nostre fons marí

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Aquest matí, s’ha presentat la 1ª edició del Costa Brava Diving Fest davant l’Espai Medes de l’Estartit. Un cap de setmana dedicat al busseig sostenible que promou els criteris de conservació mediambiental en les activitats subaquàtiques, en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. A més, busca fomentar la participació i el coneixement de la ciutadania del món submarí a través de diferents iniciatives de recerca i facilitar la descoberta també a col·lectius amb necessitats especials.

L’esdeveniment està impulsat per l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics Costa Brava Sub i cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), a través del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava. Conjuntament, des de Costa Brava Sub com a associació i cada un dels centres membres en particular, tenen l’objectiu de mostrar projectes de conservació del fons mar que es tiren endavant.

Míriam Prat, presidenta de l’Associació de Centres de Submarinisme de la Costa Brava, ha explicat que el festival vol posar en valor la sensibilitat que tenen els centres de submarinisme en la sostenibilitat i la conservació del litoral gironí.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació de Mireia Esteve, gerent del GALP Costa Brava; Genís Dalmau, president de l’Entitat Municipal Descentralitzada de l’Estartit; Josep Maria Dacosta, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat a Girona; Fernando Aguirre, cap del Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) a Girona; i Míriam Prat.

Un festival pel litoral gironí

El primer Costa Brava Diving Fest té lloc en diverses seus de prop d’una desena de municipis de les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva divendres 1, dissabte 2 i diumenge 3 de setembre. En aquest sentit, avui, comencen els tallers gratuïts tan teòrics com pràctics que tindran lloc al llarg de tot el cap de setmana. Són les activitats ‘Un pop de Gram’, ‘Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya’, ‘ Projecte Rex’, ‘Re-gorgonia’t’, ‘Hidden Deserts’, ‘Peixos indicadors del canvi climàtic’, ‘Cap de Creus Experience – A la recerca del tauró blau’ i ‘Pesca-ploms’.

El dissabte a les nou del vespre, s’ha programat un dels plats forts del cap de setmana a la plaça de la Llevantina de l’Estartit. Una conferència amb projecció oberta a tothom de “El Submarí Ictineu 3: de la idea-concepte fins a les profunditats de 1.000 metres“, amb la presència dels representants del projecte. D’altra banda, el diumenge serà el torn d’una de les activitats més multitudinàries: la gran neteja submarina i aquàtica simultània en diverses poblacions de la Costa Brava, des de Portbou fins a Blanes. S’espera que sigui la neteja més participació que s’ha fet mai fins ara al nostre litoral.

Activitats paral·leles

Durant els tres dies de certamen, es pot visitar una exposició de pòsters de gran format a l’aire lliure simultàniament a tres seus. En ella, hi podem veure com a Catalunya tenim un gran ventall de projectes que vinculen activitats d’estudi, de restauració del mar i de conservació marina amb la participació dels propis submarinistes. Molts d’aquests projectes estan liderats per petites entitats ambientals o per iniciatives pròpies dels centres de busseig que senzillament busquen deixar una petjada positiva al nostre fons. Les seus programades són l’Espai Medes de l’Estartit, les casetes de pescadors de la Catifa de Palamós i el moll de descàrrega de submarinistes de Tossa de Mar.

Finalment, s’ha organitzat un concurs de fotografia submarina i aquàtica a través de l’Instagram de Costa Brava Sub, el qual ha rebut un total de 143 participacions. El jurat ha decidit atorgar els premis en les categories de millor foto subaquàtica a l’usuari d’Instagram @jose_luis_aleman_honduras, millor foto no subaquàtica per @paubruv i millor foto des del punt de vista de la sostenibilitat a @xaviersafont.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies