Ja fa més de dues setmanes que les tropes russes van iniciar els atacs a Ucraïna. Actualment, i segons dades de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), s’estima que el nombre de desplaçats ucraïnesos ja ha superat el llindar dels dos milions. Davant aquest moviment de refugiats diverses poblacions del Baix Empordà s’han solidaritzat i algunes d’elles ja han rebut els primers refugiats ucraïnesos.
Una d’elles ha estat Palafrugell, que ja ha començat a acollir els diversos refugiats. Hi ha persones que arriben al municipi perquè ja tenen família a la població, però d’altres no tenen cap xarxa de contacte a la població. Per això, l’ajuntament del municipi ha demanat que s’aportin pisos buits per tal que s’hi puguin allotjar els desplaçats. El municipi també busca hotels que estiguin tancats per la temporada baixa.
La regidora de Benestar Social, Roser Massaguer en declaracions a Ràdio Palafrugell, afirma que la primera família que va arribar al municipi ho va fer perquè uns familiars hi havien treballat. La prioritat pel municipi és trobar allotjament pels refugiats. Per això, com a mesura d’emergència, l’Alberg Solidança ha ofert les seves instal·lacions de manera momentània. Des de l’Ajuntament del municipi alerten que qui tingui un habitatge buit o presenti altres iniciatives que creu que poden ser útils, es pot posar amb Creu Roja de Palafrugell o amb la regidoria de Benestar Social.
Una de les altres iniciatives destacades és la de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni. Jordi Soler anunciava a Twitter que la primera família ucraïnesa ja era a la població. El municipi va enviar una furgoneta a la frontera entre Polònia i Ucraïna per recollir directament els refugiats per portar-los a Calonge i Sant Antoni. A més, des de l’Ajuntament es farà un acompanyament en tots els tràmits perquè puguin regularitzar la seva residència i es puguin integrar en l’àmbit social i laboral.
Altres iniciatives pels refugiats
Des de l’Associació de Galgos 112 i la Penya Blaugrana de Monells ha nascut una iniciativa enfocada també a les mascotes. I és que les dues associacions han sortit amb provisions pels animals que també estan patint el conflicte. Portaran material i recursos pels diversos refugis d’animals ucraïnesos. Amb aquestes 6 furgonetes, que descarregaran a la frontera, també s’emportaran a refugiats ucraïnesos.
Aquests refugiats s’instal·laran en cases i habitatges cedits per acollir. Aquests habitatges es troben principalment al Baix Empordà. De moment, dotze persones es reuniran amb familiars o coneguts que viuen a les comarques gironines. Però des d’ambdues associacions volen tornar amb totes les 6 furgonetes plenes.
Una de les altres iniciatives és la que proposa l’Ajuntament de Palamós. I és que des del seu Servei de Ciutadania i Immigració també es treballa per crear una base de dades de les famílies de Palamós disposades a oferir habitatge per acollir als refugiats. La base de dades estarà a disposició de la Generalitat en el moment en el qual s’activi el procés d’acollida a Catalunya.
A més, des de l’Ajuntament de Castell, Platja d’Aro i S’agaró també estan obberts a acollir famílies procedents de la zona de conflicte. Tot i que el consitori no disposa de pisos de Protecció Oficial, es vetllarà per atendre les seves necessitats materials a través dels recursos municipals d’ajuda i emergència. A més, es promourà la seva integració en el món laboral i en l’escolarització.