Donald Trump vol privatitzar l’Estació Espacial Internacional. És una notícia que publica el Washington Post. Aquest diari nord-americà ha tingut accés a documents de la NASA que indiquen que, en el seu afany per reduir la intervenció de l’estat en l’economia i la societat, el president dels Estats Units vol deixar de finançar aquest laboratori que es troba en un satèl·lit en òrbita a una altura de 400 quilòmetres a l’espai.
En aquesta càpsula d’uns 7.000 metres quadrats, s’hi fan experiments de biologia, física o astronomia. I ara, el president dels Estats Units li vol retirar el finançament públic i que siguin empreses privades les que assegurin que algú continua fent servir aquest laboratori.
Ràpidament, han aparegut veus preocupades pel futur de l’Estació. Hi ha qui pensa que, un cop en mans privades i sense el control de l’Estat, no es pot garantir el servei públic que realitza. Però hi ha altres opinions que consideren que és millor la privatització perquè així l’Estat s’estalvia els 300 mil milions de dòlars que costa cada any.
Sigui com sigui, en operacions de privatització, és necessari que l’Administració asseguri que no es tergiversa la funció d’allò que es privatitza i que els ciutadans en poden seguir gaudint. I us preguntareu: “Què té a veure tot això amb el Baix Empordà?”.
Doncs en els darrers mesos, a casa nostra, hem viscut diversos episodis en què els Ajuntaments han hagut d’aturar l’activitat privada a la cosa pública.
- L’Ajuntament de Palafrugell ha rescindit el contracte amb l’empresa que gestiona els aparcaments del Casal Popular, el de Torres Jonama, o el de Chopitea a Calella. El motiu és que l’empresa no els donava tota la informació necessària per calcular el cànon que l’Ajuntament els havia de cobrar.
- Aquest dijous us explicàvem al Govern i Oposició que la Bisbal liquidaria aquest trimestre el contracte de la gestió de l’aigua. En aquest cas, és perquè el contracte de pròrroga del servei que es va signar era nul. Arran d’això, el govern de Lluís Sais està estudiant municipalitzar la gestió de l’aigua. Això vol dir tornar-la a fer 100% pública.
És un debat necessari, i sense una única resposta. Això sí, els Ajuntaments no haurien d’apostar automàticament per la privatització, sinó que s’hauria d’obrir un debat públic perquè els ciutadans hi puguin dir la seva.