L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert les seves portes als professors Ngor Ndour Bamol i Ali Sow, de la Universitat Assane Sech de Ziguinchor (UASZ) de Senegal, que han estat immersos en l’estudi de la gestió de l’aigua a Torroella. Aquesta col·laboració té l’objectiu d’aplicar les experiències locals per frenar la salinització del delta del Casamance a Senegal.
El focus de les reunions ha estat l’avaluació de l’experiència de la Junta Central d’Usuaris d’Aigua del Baix Ter, així com les iniciatives destinades a gestionar i resoldre la salinització dels aqüífers del Ter, el Fluvià i la Muga. A més, els professors senegalesos han tingut l’oportunitat de visitar la maresma recuperada de la Pletera, que ha estat un cas d’èxit en la recuperació d’hàbitats.
Aquests especialistes senegalesos es mostren especialment interessats en incorporar a Senegal les estratègies de gestió apreses a Torroella per lluitar contra la salinització del delta del Casamance. La regió de la Casamance ha patit les conseqüències de la salinització, que ha afectat negativament els cultius i la vida de la població local.
Davant d’aquesta realitat, s’ha establert una col·laboració entre la Federació d’Associacions de persones de la Casamance a l’Estranger (FACE), el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i la UASZ per impulsar un projecte de cooperació internacional. Aquest projecte té com a objectiu entendre i minimitzar els impactes ambientals i socials de la salinització al delta del Casamance.
La trobada, coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, va comptar amb la participació de diverses figures importants, com el regidor de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, Txiqui Sánchez; Joan Solà, tècnic de la Junta Central d’Usuaris d’Aigua del Baix Ter; Xavier Quintana, director científic del Projecte LIFE Pletera i professor de la Universitat de Girona; Eva Vendrell, professora de la UPC; i Lídia Martos, tècnica del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
Aquest intercanvi és un pas fonamental en la consecució d’un projecte pioner que té com a objectiu crear un grup de treball internacional que abordi els reptes de la salinització als ecosistemes aquàtics i agraris. La col·laboració entre Torroella de Montgrí i Senegal promet ser una peça clau en la lluita contra els efectes negatius de la salinització en el delta del Casamance.