Fotografia d’arxiu de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avui, 25 de novembre, és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Amb aquest motiu, els ajuntaments i les associacions de molts municipis del Baix Empordà han organitzat una sèrie d’activitats per avui i també per la resta de la setmana.
Sant Feliu de Guíxols
A Sant Feliu s’ha apostat per traslladar moltes activitats que s’havien fet sempre presencialment, a les xarxes socials. A les 12 h del migdia es podrà seguir la lectura del manifest del 25-N, a càrrec de la regidora d’Igualtat, Laura Serrano, als perfils de Facebook i Instagram de l’Ajuntament. També s’emetrà per Ràdio Sant Feliu (107.0) i per la web de l’estació rsf.cat.
També ha preparat activitats relacionades amb la diada del 25-N el Servei d’Igualtat i Atenció a les Dones (SIAD) de Sant Feliu de Guíxols. Una d’elles és la formació de ‘Defensa Personal per a dones’, un taller en línia de tres classes que està impartint el cos de Mossos d’Esquadra. Un altre curs en línia és el ‘(Des)educar-se per educar’, un seminari que ofereix i ensenya eines per acompanyar en l’educació feminista. Per participar-hi cal apuntar-se contactant amb el SIAD, al 972 82 01 01 o al correu [email protected].
Finalment, a partir d’aquest divendres 27 de novembre, es podrà visitar als caps de setmana l’exposició Perquè no som iguals, a l’Antic Hospital. És una mostra fotogràfica de testimonis reals que fan veure les dificultats afegides a la vida de les dones. Es podrà visitar fins el 13 de desembre. Trobareu més informació sobre aquesta exposició aquí.
Castell-Platja d’Aro
Durant tota la setmana es podrà veure, a la Plaça de l’Ajuntament, la instal·lació Sabates Vermelles Contra la Violència Masclista, per visualitzar els feminicidis. Es col·locaran 80 parells de sabates de dona i nena pintades de vermell. També durant tota la setmana es podrà participar a l’Arbre dels Desitjos, elaborat per l’Associació de Dones de la Vall d’Aro.
Avui, s’ha llegit el manifest Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró es planten contra la violència masclista, i es pot veure al canal municipal de Youtube de l’Ajuntament i a les seves xarxes socials. També es pot visualitzar el vídeo Expressa’t contra la violència masclista, del Grup de Teatre Social, que vol reivindicar els drets i llibertats de les dones i animar a tothom a sumar-s’hi gravant el seu propi vídeo a partir d’aquesta frase i penjant-lo a les xarxes.
També avui, a les 18:30 h a través de Zoom i el canal de Youtube de l’Ajuntament, l’Assocació ETC-Epectacle, teatre i cinema presentarà el curtmetratge Tinc un monstre a casa i l’obra de teatre De tal palo. Sense sortir de Youtube, es podrà veure també el vídeo Dones emprenedores de Platja d’Aro, elaborat per l’Associació d’Empresaris ADEM. Es tracta d’un conjunt d’entrevistes que tenen l’objectiu de ressaltar el rol de la dona en el comerç i la restauració. Finalment, la Biblioteca Mercè Rodoreda dedica, fins el 30 de novembre, un espai temàtic de llibres i material amb perspectives de gènere i feminista.
Palamós
A Palamós també s’han organitzat diferents propostes en motiu del 25-N. Una és el concurs literari de relats curts contra la violència masclista que organitza l’Ateneu de Palamós; i un altre de fotogràfic impulsat pel Punt Jove.
Durant tot el dia d’avui tindrà lloc el muntatge “Ni una més!!!!”, a la plaça de Catalunya. Allà s’hi ubicaran 80 cadires amb els noms de les 80 dones que han estat assassinades enguany a l’Estat espanyol, víctimes de la violència masclista. També es publicaran a les xarxes vídeos que s’han realitzat sota el tema “Per un Palamós lliure de violències masclistes”, que recullen les aportacions de membres d’entitats locals en contra la violència envers les dones. Un altre vídeo és el realitzat per regidors i regidores de l’Ajuntament llegint el manifest conjunt que s’ha elaborat.
La programació continuarà al llarg de la setmana. El divendres 27 a les 18:30 h es durà a terme la xerrada “La denúncia com a final de la violència?”, a càrrec de Carla Vall, especialitzada en Dret penal, i organitzada pel Grup Feminista Palamós-Calonge i l’Àrea municipal d’Igualtat. Aquesta ponència es podrà seguir a pel canal de Youtube del Grup Feminista i per la plataforma Zoom (per aquest darrer cas cal inscripció prèvia a [email protected].
La Bisbal d’Empordà
A la Bisbal d’Empordà, l’Ajuntament se sumarà a la iniciativa de l’Institut Català de la Dona i farà un minut de silenci a les 12 h, davant dels equipaments. A les 18 h, davant dels Jutjats de la Bisbal, es farà una encesa d’espelmes: un nom, una espelma. El consistori també s’ha adherit al Manifest 25-N 2020 i es va aprovar, ahir al Ple Municipal, una moció amb motiu del Dia Internacional contra la violència envers les dones.
A les 19 h, el Grup de Dones de la Bisbal i el Terracotta Museu inauguren l’exposició Esquarterades, una obra de l’artista catalana Maïs amb les intervencions de diverses ceramistes. L’obra parteix els feminicidis de Ciutat Juarez (Mèxic) i es compon de maniquins recoberts de teles vermelles, que simbolitzen les dones mortes. Entre els cossos s’hi col·loquen tanques de ferro que les empresonen. Per la seva estada a la Bisbal, la instal·lació evoluciona, i esdevé una obra col·lectiva gràcies a la participació de deu ceramistes: Pilar Aldana, Isabel Alcalá, Marta Darder, Núria Efe, Fiona Morrison, Ariadna Raventós, Antònia Roig, Marta Rucabado, Pilar de Torres i Michelle Wilson.
La inauguració comptarà amb les accions artístiques en directe de Pilar Aldana (Pètals i Flors), Antònia Roig (Masegada a garrotades) i l’actuació musical d’Ariadna Raventós. Serà un acte presencial, i qui vulgui assistir-hi ha de fer reserva prèvia al telèfon 972 64 20 67 o al correu [email protected]. Tot i així, també es podrà seguir per streaming a la web del Terracotta Museu i la mostra es podrà veure a la sala d’exposicions fins el 8 de març de 2021.
Palafrugell
L’Espai Dona i l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Palafrugell han organitzat diferents activitats, majoritàriament en línia. La programació compta amb dos actes principals: la presentació del videoclip contra la violència masclista (a través del Youtube i Instagram de Can Genís i de TV Costa Brava) i la tradicional encesa d’espelmes, que també es farà a través de les xarxes. Es demana a la ciutadania que encengui una espelma, faci una foto i la pengi amb les etiquetes #Palafrugell25N, #EncesadEspelmes25N i #IgualtatPalafrugell.
L’únic acte presencial serà la instal·lació “Ni una més!!!”, a la Plaça Nova. Com a Palamós, la plaça s’omplirà amb les 80 cadires que representen les dones que han estat assassinades aquest any per violència masclista. L’acte està organitzat per l’Espai Dona de Palafrugell.
‘Diposita aquí el teu masclisme’
La campanya ‘Diposita aquí el teu masclisme’ és una acció simbòlica que s’està duent a terme arreu de Catalunya. Es tracta d’enganxar uns adhesius amb aquest lema a les papereres públiques, i així “llençar el masclisme directament a la paperera”. A la iniciativa s’hi han sumat també ajuntaments del Baix Empordà com el de la Bisbal, Palafrugell i el de Palamós. Per això, des d’aquesta setmana, es poden trobar aquestes enganxines a moltes papereres dels municipis.
Fotografia: Ajuntament de Palamós via Twitter (@AjPalamós)