El Partit Socialista de Catalunya (PSC) guanya àmpliament en el conjunt del Baix Empordà amb un 30,5% dels vots en les eleccions generals d’enguany. Junts per Catalunya ha estat la segona força a la comarca, amb un 17,78% dels vots; Esquerra Republicana de Catalunya ha estat la tercera força amb el 14,95% dels vots. La resta de forces que han aconseguit vots a la comarca han estat Sumar-En Comú Podem, el Partit Popular, Vox i la CUP.
Els resultats a les comarques gironines han donat la victòria al PSC, que ha guanyat un diputat més respecte a les anteriors eleccions, arribant als dos diputats. Junts per Catalunya es manté també amb dos diputats. Esquerra Republicana de Catalunya perd un dels diputats que tenia amb anterioritat, i manté la seva presència al Congrés amb un diputat. Sumar – En Comú Podem obté el mateix resultat que Esquerra i el Partit Popular, Vox, la CUP i el PDeCAT no obtenen representació a les comarques gironines.
A Catalunya, dels 48 diputats que han d’ocupar escó a Madrid, el PSC n’ha obtingut 19 (set més que en les anteriors eleccions). Sumar – En Comú Podem ha estat la segona força més votada a Catalunya, amb set diputats. Esquerra Republicana de Catalunya és qui ha patit la patacada més forta a la comunitat, quedant-se amb set diputats (en perd sis respecte a les passades eleccions). Junts per Catalunya també s’ha vist afectat per la pèrdua d’un diputat, igualant els set diputats d’Esquerra. El Partit Popular ha estat una de les formacions més beneficiades, arribant fins als sis diputats. Vox s’ha mantingut respecte els anteriors comicis, on va obtenir dos diputats. La CUP perd els dos diputats que havia obtingut de les eleccions del 2019 i el PDeCAT – Espai CIU tampoc obté representació.
Baixa la participació
Tal com va passar a les eleccions muncipals d’enguany, la participació a Catalunya, a les comarques gironines i al Baix Empordà ha baixat. Si bé és cert que no ha estat una baixada tan pronunciada, respecte al 2019 la participació a Catalunya ha baixat gairebé 4 punts. Aquest 2023 hi ha hagut una participació del 65,42%, una dada que el 2019 se situava en el 69,39%.
Quan es parla de comarques gironines, la baixada de participació encara s’accentua més. Enguany un 62,15% dels gironins ha anat a votar, mentre que el 2019 les dades de participació es van enfilar fins al 68,15%. Això suposa una baixada de 6 punts respecte a les anteriors eleccions.
Al Baix Empordà els municipis on la participació ha estat més alta han estat Colomers, amb un 80,06%; Garrigoles, amb un 79,1%; i Parlavà, amb una participació del 75,54%. Els municipis amb menys participació han estat Palafrugell, amb un 60,08%; Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, amb una participació del 60,3%; i, finalment, Palau-Sator amb una participació del 61,9%. La tendència que comparteixen tots els municipis de la comarca és que la participació ha estat més baixa si ho comparem amb la participació de les eleccions del 2019.