17.1 C
Pals
Divendres, 18 abril 2025
- Publicitat -

L’exalcalde Pere Servià nega que Josep Pla volgués una central nuclear a Pals

David Parreño Mont
David Parreño Mont
Productor i redactor de Ràdio Capital de l’Empordà.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

L’exalcalde de Pals Pere Servià ha negat a Ràdio Capital que Josep Pla hagués pressionat per instal·lar una central nuclear a la platja de Pals, en uns terrenys propers a les instal·lacions de Radio Liberty. En una tertúlia amb la resta d’alcaldes de Pals pel programa especial Govorit Radio Svoboda, Servià ha desmentit que l’escriptor s’hagués posicionat a favor d’una central nuclear a la Costa Brava, com s’ha afirmat a partir d’alguns dels seus escrits i com recollíem en aquesta publicació.

Servià explica que ell va assistir a una reunió a l’hotel La Rotonda, de Barcelona, amb les “principals forces vives de la Costa [Brava]”. Hi eren presents el seu pare —que també va ser alcalde, ell tenia 18 anys aleshores—, Josep Ensesa, Miquel Mateu, Salvador Andreu, l’alcalde de Palafrugell Joan Gich i el mateix Josep Pla. “Tothom va exposar les seves opinions, evidentment totes contràries a aquesta central nuclear”, afirma Servià. D’aquella trobada, va sortir l’acord per traslladar a Francisco Franco el “disbarat” d’instal·lar una central nuclear a Pals. Ja el 1979 s’elaboraria el primer general d’urbanisme de Pals per establir un aprofitament del 10% de la zona de la platja de Pals per evitar qualsevol altre “perill” i, més endavant, seria declarat espai verd.

Tanmateix, el dia de la trobada a Barcelona,  Josep Pla escriuria en el seu dietari: “Servià amb Gich i el seu fill em vénen a buscar i marxem a Barcelona a les 4. […] El mal esperit de la reunió -el seu arcaisme. No crec que hagin fet cap cas ques podria lligar l’agricultura i la hidrologia de la platja amb la central atòmica. Interessos particulars turístics. Probablement res a fer. Tornem. Sopem a Arenys. La pluja a l’Empordà. Al llit a les 2. Viatge inútil. Llevant”.

Els alcaldes de Pals, durant l'emissió del programa Govorit Radio Svoboda
Els alcaldes de Pals, durant l’emissió del programa Govorit Radio Svoboda

Josep Pla i la platja de Pals

Radio Liberty es va construir a finals dels anys 50 a la platja de Pals amb l’oposició d’alguns prohoms del Baix Empordà. Com explica Ramon Alcoberro a “La paradoxa de Ràdio Liberty”, un dels intel·lectuals nostrats que es va posicionar en contra l’establiment de l’estació de Radio Liberty a la platja de Pals va ser Josep Pla. Tot i això, la seva opinió aleshores no va ser escoltada.

Pocs anys més tard, es va produir un debat entorn on situar una central nuclear a Catalunya, que havia de tenir tecnologia francesa. Una comissió, presidida per l’enginyer Pere Duran Farell, va plantejar les opcions de Vandellòs, Ascó i una altra de menys coneguda, Pals. Finalment es va descartar la possibilitat de situar una central nuclear a la Costa Brava perquè, segons diria el mateix Duran Farell, no era “aconsellable ni geològicament ni per les dificultats per a l’obtenció d’aigua refrigeradora“. Aquella decisió va satisfer a molta gent de la zona, que havia pressionat perquè no s’instal·lés una central nuclear a la platja de Pals. Això, segons afirmaven, hauria afectat greument al turisme.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Verges representa dues vegades la Dansa de la Mort per primer cop en la seva història

La Dansa de la Mort de Verges s’ha representat dues vegades aquest Dijous Sant, en una edició que ha omplert els carrers del poble amb prop de 8.000 persones. Més de 450 veïns han participat en aquesta tradició d’origen medieval. L’organització treballa perquè la Processó sigui reconeguda com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat.

Altres notícies