Quatre càmpings ubicats a la desembocadura del Ter estan construïts en terrenys amb risc d’inundació. Ho publica avui EL PERIÓDICO, que ha publicat les dades dels càmpings afectats després que ahir Salvador Illa expressés la seva preocupació per aquests establiments en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons El Periódico, a tot Catalunya hi ha més de 40 càmpings que tenen perill d’inundació. Són els que estan a les desembocadures de rius (el Ter, però també el Fluvià, Tordera, el Llobregat i l’Ebre) i ribera de rius dels Pirineus.
Al Baix Empordà, els càmpings afectats estan a l’Estartit, la Platja de Pals i Platja d’Aro. Concretament, són el Càmping Empordà (a l’Estartit), el Càmping Les Medes (també a l’Estartit), el càmping Playa Brava (a la Platja de Pals) i el càmping Riembau (a Platja d’Aro).
Ara bé, una de les zones on es concentren més càmpings amb risc d’inundació és l’Alt Empordà. En aquesta comarca n’hi ha una dotzena. Són establiments de Sant Pere Pescador (com el càmping Ballena Alegre o Las Palmeras), Castelló d’Empúries (Laguna i Nàutic Almatà), Empuriabrava (Rubina Resort), Roses (Rodas i Salatà) i el Port de la Selva.
I ara, què?
Fonts consultades pel PERIÓDICO expliquen que, en aquest context, el proper pas serà revisar cada un d’aquests casos amb lupa, i actuar amb prudència. És a dir, que en cap cas està previst aturar l’activitat d’aquests canvis o despoblar les zones inundables de Catalunya. La prioritat serà impulsar mesures per reduir el risc d’inundacions i dissenyar plans d’emergència.
Des de la Federació Catalana de Càmpins, però, també demanen “generar confiança i buscar solucions” per aquests càmpings afectats. El president de l’entitat, Miquel Gotanegra, s’ha reunit avui al matí amb el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper. Li ha reclmaat “actualitzar” la radiografia del sector amb l’objectiu de “posar-la al dia”, segons ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio.
Precisament, això és també el que demanava fa uns dies, en una entrevista al Supermatí de Ràdio Capital SOS Costa Brava. L’advocat, Eduard de Ribot, demanava que es revisi el planejament urbanístic en aquestes zones inundables.
Des de la Federació Catalana de Càmpings, però, també denuncien que algunes de les xifres que s’estan donant sobre els càmpings amb risc d’inundació “magnifiquen” el problema perquè en alguns casos el risc “és lleu”.