11.7 C
Pals
Diumenge, 23 febrer 2025
- Publicitat -

Què podeu veure al Terracotta Museu aquest estiu?

La col·lecció Mascort conserva en el seu fons un conjunt de més de 300 peces de ceràmica daurada

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

El Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà és un bon lloc on passar estones d’aquest estiu, i més encara amb les noves exposicions que hi ha programades:

L’exposició temporal “Ceràmica daurada de la Col·lecció Mascort. Peces seleccionades”, es va inagurar el passat 13 d’agost fruït d’una col·laboració entre el museu i la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí. La col·lecció Mascort conserva en el seu fons un conjunt de més de 300 peces de ceràmica daurada, de les quals en podrem veure una acurada selecció de diferents peces elaborades entre els segles XII i XVII en diferents punts de la península. La ceràmica daurada o de reflexos metàl·lics és un tipus de decoració esmaltada amb efectes tornassolats produïts pels òxids metàl·lics aplicats sobre un esmalt ja cuit. Aquesta tècnica té el seu origen dins el món islàmic cap al segle IX a l’actual Iraq, i es va estendre per la Península Ibèrica per Al-Àndalus, al segle XI, fins a València, Catalunya i Aragó.

L’ornamentació de les peces ceràmiques és recarregada i geomètrica, elements propis de l’art musulmà, però també molts elements d’influència cristiana, com la figuració, l’heràldica i l’ornamentació vegetal.

L’exposició s’ubicarà a l’Espai “El Forn”, un dels espais expositius més singulars del museu. Un dels antics forns de la fàbrica de la Terracotta que ha passat a ser una sala ideal per albergar exposicions de petit format.

D’altra banda, des del juliol que també s’hi pot veure l’exposició “Ordenant el caos”, produïda pel Terracotta Museu, amb l’obra de dos dels artistes contemporanis més destacats del país: Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal presenten la seva obra de forma conjunta, una única obra elaborada a quatre mans. Són artistes que han trobat la seva forma d’expressió en la terra cuita, i amb una carrera professional llargament aplaudida i consolidada, i on ara se’n afegeixen dos més; la parella de creadors formada per Jordi Marcet (1949, Barcelona) i Rosa Vila-Abadal (1950, Barcelona). Les peces que surten del seu taller són el fruit de la reflexió i el debat entre els dos autors sumats a un procés creatiu en el qual cada un d’ells aporta la seva manera de fer particular i la seva especialitat. Es presenten una vintena de peces de recent creació que es caracteritzen per una gran sobrietat i elegància. Escultures ceràmiques que són el resultant de repetir i ordenar molts fragments, sovint geomètrics (tot i que també lletres), que els artistes combinen en un exercici de perseverança i excel·lència.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

La pluja intenta aigualir el Carnaval de Pals, però les colles i la gent li planten cara

La Rua de la Disbauxa del carnaval de Pals va desafiar la pluja i va donar inici al Carnaval del Baix Empordà. Tot i el mal temps, les colles i el públic van mantenir l’esperit festiu. La festa va culminar al pavelló, amb la Colla Sense vàlvules, els Voltors i la Tustarrada com a guanyadores a millor carrossa, millor comparsa i millor colla d'animació. La polèmica sobre la seguretat dels desplaçaments segueix oberta.

Altres notícies