El president del Consorci del Ter, Quim Roca, i el portaveu de la plataforma Aigua és Vida, Pau Masramon, han valorat a Ràdio Capital l’acord per reduir el cabal del Ter com un fet “històric” per la “magnitud” amb què s’ha abordat i el nombre d’entitats implicades. Ara bé, han coincidit a dir que estaran atents a què es compleixi. Masramon destaca que l’acord és inèdit, encara que no és el que hagués volgut la plataforma Aigua és Vida:
Les entitats gironines asseguren que seguiran de prop les diferents fases de l’acord. En aquest sentit, afirmen que encara que canviï el govern de la Generalitat, l’Agència Catalana de l’Aigua ha garantit que l’acord serà vigent. El portaveu d’Aigua és Vida ha revelat a Ràdio Capital que un dels elements que ha facilitat l’acord ha estat la “conscienciació” de personalitat com Carles Puigdemont i Eloi Badia, vicepresident de l’Àrea Metropolitana i alhora membre de la plataforma Aigua és Vida.
Quim Roca explica que s’ha aconseguit arribar a aquest acord gràcies a la conjunció de la predisposició del govern, les protestes de les entitats i la pressió mediàtica.
L’acord signat estableix que l’any 2028 el transvasament cap a Barcelona no superi el 30% del cabal del riu. Actualment, el cabal que es transvasa suposa el 70% de l’aigua que porta el Ter
La reducció de l’aportació cap a l’àrea metropolitana, que actualment se situa en un màxim de 166 hectòmetres cúbics anuals, es farà progressivament en tres fases. La primera anirà del 2018 al 2022. En aquell moment, l’aportació del Ter es reduirà fins als 140 hectòmetres cúbics. La segona fase serà fins al 2027. L’aigua que es transvasa del Ter es reduirà de manera més palpable, perquè s’ha pactat que no se superin els 90 hm3 de mitjana anuals.
Un dels punts que inclou l’acord és la creació de la Taula de l’Aigua, per abordar el repartiment de l’aigua a tot Catalunya.