Falten dos dies per a les eleccions generals del 10 de novembre, la quarta convocatòria al Congrés dels Diputats i Senat en 47 mesos o, dit d’una altra forma, en pràcticament quatre anys. A Ràdio Capital hem fet un recull de les propostes que porten les diferents candidatures per intentar impulsar a les cambres legislatives en aquest nou mandat i que se centren en el Baix Empordà.
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC):
La formació republicana, que va guanyar les eleccions generals a Catalunya i també a la província de Girona amb un 29,83%, aspira a conservar els tres escons (dels sis que es reparteixen) aconseguits el 28 d’abril. La candidatura, encapçalada per segona vegada per Montse Bassa, porta com a principal reclamació l’amnistia, que trauria de la presó a la seva germana, Dolors Bassa. A nivell comarcal, defensaran les inversions estatals que pertoquen a les infraestructures, en específic, a les carreteres, i convertir el Port de Palamós en Espai Schengen:
Junts per Catalunya (JxCat):
La candidatura presenta una nova cap de llista, Mariona Illamola. Als darrers comicis, el número 1 va ser un dels advocats de Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, que ara es presenta com a número 3 per la demarcació de Barcelona. Abans de la sentència, l’espai de Junts per Catalunya va anunciar que Joaquim Forn seria qui encapçalaria la llista a les comarques gironines, però l’han inhabilitat. La formació postconvergent també defensa com a “eix de país” l’amnistia i considera que hi ha una “manca d’infraestructures flagrant” a la província de Girona que “s’ha de tenir present i treballar per revertir-ho”. Illamola també defensa que el Port de Palamós sigui Espai Schengen:
Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC):
Els socialistes gironins aspiren a conservar l’escó que van obtenir el 28 d’abril amb més del 17% dels vots. El cap de llista del PSC a les comarques gironines, Marc Lamuà, i que repeteix com a número u, ha dit que són útils en la governavilitat i en fer bons pressupostos que tindrien bona utilitat a Catalunya i a Girona, i ha afirmat que malgrat que s’ha de seguir treballant per convertir el port de Palamós en Espai Schengen, ara ho rebutja per “inestabilitat política”.
En Comú Podem (ECP):
Pel que fa als comuns, duen una proposta genèrica, que passa per eixos com la rebaixa del preu dels lloguers, lluita contra les desigualtats i actuació per “frenar” el canvi climàtic. En l’eix nacional, proposen la llibertat dels empresonats i empresonades i volen crear una taula de diàleg. Al Baix Empordà, destaquen les mesures mediambientals, com una moratòria urbanística més llarga per “protegir el litoral” i una “reforma legislativa que permeti dotar d’instruments el territori per la protecció del seu paisatge costaner natural”.
Ciutadans (Cs):
El partit taronja torna a presentar Héctor Amelló com a cap de llista per la demarcació de Girona. La principal proposta de Ciutadans és la instal·lació d’un punt de control fitosanitari al port de Palamós amb l’objectiu de “donar entrada i sortida a mercaderies animals, fruites i aliments”. Amelló creu que faria que “es depengués menys del port de Barcelona” i que “generaria llocs de treball”.
Candidatura d’Unitat Popular (CUP):
Pel que fa a la formació cupaire, no tenen mesures específiques per la comarca ja que es presenten, han dit, amb una proposta molt genèrica i de ruptura amb l’Estat. Així doncs, aposten per l’autodeterminació i l’amnistia total, feminisme i eliminar el sistema capitalista. El seu cap de llista és Non Casadevall, regidor a Banyoles.
Partit Popular (PP):
En el cas dels Populars, estrenen nou candidat, Alberto Mas, regidor a Calonge i Sant Antoni. Tenen clar, diuen, que “si el PSOE segueix, això perjudicarà a les comarques gironines” i han reivindicat que “durant els últims 4 anys de Govern del PP la inversió a la província de Girona cada any va anar en augment”, finalitzant “obres pendents des de feia temps”. En el cas del Baix Empordà, posen l’exemple de la construcció del Passeig del Molinet de l’Estartit, la passarel·la de vianants a la zona de Cap Roig del Camí de Ronda de Calonge o l’accés a la Platja de Castell de Palamós, que té escala.
Als comicis del 28 d’abril, ERC va guanyar amb pràcticament el 30% dels sufragis a les comarques gironines, aconseguint 3 dels 6 diputats que tenen representació al Congrés. La segona força, amb el 22,4% dels vots, va ser Junts per Catalunya, que va aplegar dos escons. La darrera acta per Girona la va aconseguir el PSC, amb el 17,1% de les paperetes. El darrer escó va estar en disputa entre Esquerra i En Comú Podem, finalment, a favor dels republicans.
Segons els sondejos demoscòpics, Esquerra revalidaria victòria a Catalunya i també ho faria a Girona. Els republicans podrien aconseguir mantenir els tres escons, però tampoc es descarta que quedin amb 2. En el cas de Junts per Catalunya, s’estima que mantinguin els dos seients, el PSC també conservaria el seu representant i podria irrompre la CUP amb un escó gironí.