Bon dia Empordà,Tal com vaig comentar en l’últim post avui començo amb la primera “R” de la serie de les erres de la sostenibilitat.
Toca parlar de “Rebutjar”
Sovint quan vaig a fer la separació de residus penso que n’hi ha un que no hi hauria de ser i coincideix amb el que està més ple, el contenidor de la resta on hi aboquem tot el rebuig.
Tan sols posem una mica de consciència al què comprem, adquirim o tenim, aquest contenidor no l’hem d’obrir per res.
Resulta que el llistat d’objectes que van al contenidor gris, la major part són de plàstic que no podem abocar al groc com bolígrafs, porexpans, safates base de molts aliments tant carns, peixos com fruites i verdures, maquinetes, tuppers, encenedors, cotonets de les orelles, palletes, culleretes del gelat, adhesius,…entre d’altres, juntament amb objectes d’alumini com les mils càpsules del cafè, el famós paper d’alumini utilitzat a la cuina, les bases d’espelmes de tè per dir-ne uns quants que sovintegen a la resta.
Si que és veritat que al super ens ho volen fer fàcil i ara ja tot està “ensafatat” i embolicat amb el paper film, que de paper no en té res és un plàstic dels que no es degradarà mai.
I quan fem un repàs de tot el que ens envolta a casa, a l’oficina, al cotxe,… i pensem en perque serveix, en l’ús que li hem donat, li donem o li donarem, n’hi moltes que no les amortitzarem mai ni que tinguéssim dues vides. I ja no estic parlant només de tot allò que a més està fet amb materials tòxics, materials no reciclables o materials poc sostenibles; també tot allò que hem comprat per un si de cas o perquè m’ha fet gràcia comprar-ho i al final no n’hi donem ús o els aliments que al final acaben al contenidor marró.
Ja fa anys que, influenciats per la filosofía zen, hem après a deixar anar tots els “pongos”, tot allò que no sabem on posar ni perquè ho tenim, que a vegades és un regal que ens han fet per compromís.
La “R” de rebutjar ens acompanya a:
1- REFLEXIONAR sobre tot allò que volem tenir a tots nivells, el perquè d’aquest desig: ens facilitarà la vida? de veritat ens la facilita? ens farà més feliços? serem més guays?
2- POSAR ATENCIÓ a on van les nostres mans a l’hora d’escollir qualsevol compra. Una beguda per exemple, amb recipient de plàstic o de vidre? a aquest vidre li allargarem la vida?
Si podem triar entre algo embolicat amb plàstic o podem arribar amb el cistell, recipient, bossa,… per posar-hi les verdures, les carns o peix, els cereals, les llegums, llavors,… la famosa bossa del pa.
3- ACTUAR: deixo de consumir tot allò que no és bo pel medi ambient que tampoc ho serà per mi. No ho consumeixo, no entra a casa.
I quan fem aquest exercici si que podem estar més feliços perquè ens sentim que fem aportacions en positiu al medi ambient, mica en mica la casa se sent més lleugera, s’hi respira millor i ens facilita a viure a més de sense tòxics a viure sense entrebancs.
La clau està en saber dir: NO, AIXÒ NO HO VULL !!! i quedar-nos amb la consciència tranquil.la perque és un rebuig necessari per a totes i tots.
Rebutgem tot allò que no volem, ho necessitem !!!