Ràdio Capital estrena aquest dimarts 28 de maig la segona temporada d’Empordà 2030, un projecte per reflexionar sobre els reptes de futur de la comarca en biodiversitat, la salut, la igualtat de gènere, l’economia circular, l’agricultura i ramaderia sostenible o la innovació tecnològica, en el marc dels reptes de l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.
Tal com va passar en la primera temporada, veus expertes en diferents àrees compartiran el seu coneixement i debatran sobre com abordar els reptes de l’Empordà des d’una perspectiva local i segons les particularitats del nostre territori. Les sis jornades es podran seguir a través de les xarxes socials de Ràdio Capital cada dimarts al vespre des d’aquest dimarts 28 de maig. Les sessions es publicaran en format Vodcast i Podcast.
La primera jornada estarà dedicada a “L’economia circular i el consum responsable“, on es treballaran aspectes com la diferència entre l’economia circular i el model tradicional; els exemples de diverses iniciatives sostenibles a nivell empresarial; o com l’economia circular està vinculada a diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible.
La segona jornada, anomenada “Biodiversitat i conservació”, servirà per abordar temes tan diversos com la relació intrínseca entre la biodiversitat i la vida quotidiana; la diversitat d’espècies i la seva contribució a la salut dels ecosistemes i al benestar humà; i les tàctiques i estratègies que es poden implementar per preservar la biodiversitat.
La tercera sessió porta per títol “Igualtat de gènere i equitat”, i es treballaran aspectes com les iniciatives de participació activa de les dones en tots els àmbits de la societat; la lluita contra els estereotips de gènere i com això pot contribuir a la millora de les oportunitats en diversos àmbits; i les mesures concretes per fomentar la igualtat des de l’àmbit local.
La quarta jornada, “Salut i benestar”, que es gravarà a l’Hospital de Palamós i s’hi treballaran aspectes tan rellevants com les dimensions que influeixen en la salut i el benestar; els desafiaments i oportunitats que existeixen al sector, la rellevància de les innovacions tecnològiques en la millora de la prestació dels serveis sanitaris; i el treball que cal fer en la salut mental.
La cinquena jornada vol explorar “L’agricultura sostenible i la seguretat alimentària” i, per això, es treballaran temes tan rellevants com les pràctiques agrícoles i ramaderes sostenibles i la capacitat d’implementació que tenen a l’Empordà; l’ús eficient que es fa dels recursos i la reducció de l’impacte ambiental; i, finalment, la importància de les decisions del consumidor per promoure pràctiques agrícoles i ramaderes sostenibles.
Per acabar, la segona edició del projecte Empordà 2030 clourà amb la jornada “Innovació tecnològica i digitalització per al desenvolupament sostenible” que servirà per explorar el paper de les noves tecnologies i la implementació que tenen en la societat; a més, abordarà la qüestió de l’equitat en l’accés a aquesta tecnologia; i, finalment, es treballaran els riscos i les consideracions ètiques que cal tenir en compte a l’hora d’utilitzar aquesta tecnologia.
Amb aquestes sis jornades, que es podran seguir a través de les xarxes socials de Ràdio Capital cada dimarts a partir d’aquest dimarts 28 de maig, l’emissora vol posar les bases d’una mirada extensa que permeti establir un diàleg entre tots els actors de la societat empordanesa i que ens mostri més o menys com serà l’Empordà del 2030.