La sèrie de ficció “Ui, si aixequés el cap” ha estat guardonada amb el Premi de Comunicació Local 2024, al millor contingut d’àudio, per realitzar un podcast amb gran qualitat tècnica i un format narratiu innovador sobre sis il·lustres personatges empordanesos.
Aquests premis, impulsats per la Diputació de Barcelona, van néixer per reivindicar la tasca de les publicacions, les ràdios, les televisions i els mitjans digitals municipals, locals i comarcals.
Aquest és el segon Premi de comunicació local que rep l’emissora empordanesa. L’any 2022 els guardons van reconèixer el projecte “Diari d’un comboi de rescat”, gràcies al “gran esforç productiu, aprofitant tots els recursos de les xarxes socials per a informar d’un fet tant sensible com la Guerra d’Ucraïna”.
El reconeixement l’ha recollit el director del projecte i de Ràdio Capital, Miquel Curanta, juntament amb el responsable de la direcció d’actors, Toni Sellas. Al seu discurs d’agraïment, Curanta ha reivindicat la necessitat que les ràdios locals privades i independents tinguin també una mirada de servei públic, alhora que ha demanat a les administracions que les posin més en valor. El director del mitjà també ha manifestat la idea que les emissores locals han de ser ambiciones i exigents en els seus continguts per poder ser competitives en un mercat cada vegada més fragmentat.
La primera temporada de la ficció sonora “Ui, si aixequés el cap” ressuscita sis figures històriques de l’Empordà per reivindicar-ne el valor cultural i patrimonial i donar a conèixer la seva vida, obra i pensament a les noves generacions.
Els guions, a càrrec de l’escriptor Adrià Pujol Cruells, combinen una ironia característica i un llenguatge arrelat a l’Empordà amb un coneixement profund dels personatges històrics.
Cada episodi, amb una durada d’uns 30 minuts, comença amb l’aparició del personatge de Virgili, una personificació de l’esperit empordanès, que guia el protagonista en el seu retorn a la vida.
La primera temporada ja suma més de 10.000 escoltes i a aquest premi s’hi han de sumar un Premi Rahola, del col·legi de periodostes i un Premi Sonor a la millor ficció dels països catalans.
Un nou reconeixement per al mitjà empordanès.
Aquest premi se suma a la llarga llista de reconeixements que ja té el mitjà de comunicació des que es va transformar el 2015 en un mitjà de comunicació centrat en l’actualitat del Baix Empordà. Des de llavors els Premis Rahola han premiat Ràdio Capital en quatre ocasions, també els Premis Ràdio Associació amb dues mencions de qualitat, els mateixos Premis de Comunicació Local, els Premis Enderrock, els Premis Sonor i els Premis Palafrugellenc de l’any. En aquest període, l’emissora també suma diversos reconeixements com a finalistes en diverses categories.