Ràdio Capital impulsa Empordà 2030, un projecte per reflexionar sobre els reptes de futur de la comarca en economia, societat, turisme o sostenibilitat, en el marc dels reptes de l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU. El projecte arrenca aquest mes de novembre i desembre amb l’organització de sis jornades centrades en els diversos ODS.
Experts en diferents àrees compartiran el seu coneixement i debatran sobre com abordar els reptes de l’Empordà des d’una perspectiva local i segons les característiques pròpies del nostre territori. Les sis jornades es podran seguir a través de les xarxes socials de Ràdio Capital cada dimarts al vespre des del 14 de novembre. Les sessions es publicaran en format Vodcast i Podcast. Es realitzen en col·laboració amb la Fundació Jordi Comas.
La primera jornada, anomenada “Un nou turisme sostenible, medi ambient i residus”, s’enregistrarà a l’Hotel Costa Brava i comptarà amb la presència del Conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, David Marcort, en el marc de la conferència que el conseller hi realitzarà el 10 de novembre organitzada per la Fundació Jordi Comas. A més, es realitzarà un debat amb Jordi Castelló, membre de Pax Advising; Miquel Sitjà, membre del COAC; Francesc Xavier Turró, tècnic de medi ambient de Begur; o Pau Carbó, membre de la junta de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre.
La segona jornada, “Emergència climàtica i energies sostenibles”, debatrà sobre els nuclis urbans i la reducció d’emissions amb l’horitzó ZBE 2025, els diferents models de producció d’energia renovables i elsector primari en l’emergència climàtica. També s’entrevistarà Sergi Albrich, director dels Serveis Territorials de Territori a Girona. I s’hi explicarà com funciona una Smart City amb el cas de Calonge com exemple. Aquesta jornada s’enregistrarà als estudis de Ràdio Capital a Palafrugell.
La tercera sessió porta per títol “Educació i innovació per al desenvolupament sostenible”. S’enregistrarà a l’INS Baix Empordà, de Palafrugell. Entre els objectius, hi ha explorar els reptes en la formació de l’educació de qualitat, el foment de la formació professional en el sector de la sostenibilitat i l’impuls de la innovació i la tecnologia per a un desenvolupament sostenible.
La quarta jornada vol explorar el paper de la cultura en el desenvolupament econòmic de l’Empordà. Per això, s’enregistrarà al Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols, una de les referències culturals de casa nostra. Comptarà amb la presència de Pilar Giró, directora de l’Espai Thyssen, representants d’altres museus de la comarca; Sergi Roselló, director del Festival Porta Ferrada; i Maria Dolors Vidal, directora de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme. També entrevistarem l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, sobre l’aposta de la ciutat per la cultura com a eix de desenvolupament. I explorarem el cas paradigmàtic de l’Espai Ter en la programació cultural.
La cinquena jornada, anomenada “Comunitats sostenibles i mobilitat”, entorn a l’accés universal a un habitatge adequat i assequible, la promoció del transport públic i la mobilitat sostenible i les millores de les condicions de vida i salut. També s’hi estrenarà un reportatge sobre la realitat del transport públic a la comarca i sobre la creació del Walden XXI de Sant Feliu.
Per acabar, la primera edició del projecte Empordà 2030 clourà amb la jornada “Aliances per a l’assoliment dels ODS”. Hi hem convidat els representants de les principals administracions per fer balanç i conèixer com han de col·laborar els diferents actors de la societat. Hi participaran, entre altres, la Delegada del Govern de la Generalitat, Laia Cañigueral; la presidenta del consell comarcal del Baix Empordà, Glòria Marull; i Juli Fernández, alcalde de Palafrugell.
Amb aquestes sis jornades, que es podran seguir a través de les xarxes socials de Ràdio Capital cada dimarts a partir del 14 de novembre, l’emissora vol posar les bases d’una mirada llarga que permeti establir un diàleg entre tots els actors de la societat empordanesa i que en resulti una aproximació de com serà l’Empordà del 2030.