Fa unes setmanes que l’Associació Naturalistes de Girona va assistir a la jornada ‘Els conflictes i la defensa ambiental’ per donar a conèixer el Mapa de Conflictes “en progrés” on les diverses entitats ecologistes mostren els projectes qüestionables a nivell ambiental que actualment poblen Catalunya. Per parlar-nos d’aquesta nova eina i, també, dels projectes que afecten el medi ambient a les comarques gironines ens ha visitat el membre de l’Associació Naturalistes de Girona i tècnic en defensa del territori, Raúl Domínguez.
La presentació d’aquest Mapa de Conflictes es va fer unes setmanes i s’hi poden trobar projectes que afecten el medi ambient arreu de Catalunya. “De comarques gironines hi podem trobar projectes tan diversos com les ampliacions de certes granges, la contaminació d’algun aqüífer, projectes relacionats amb la mobilitat o l’urbanisme”, exposa Raúl Domínguez. Entre aquests projectes hi podem trobar la variant de Riudarenes, l’ampliació de la C-31, l’ampliació del Port Marina de Platja d’Aro o diversos casos que afecten el litoral gironí.
“Aquest és un mapa en evolució”, explica el tècnic en defensa del territori, ja que es poden aportar noves dades de projectes o ampliacions que tinguin algun impacte en el medi ambient. La idea va sorgir entre les 16 federacions ecologistes de Catalunya amb la voluntat de donar a conèixer aquells projectes de defensa del territori.
Del Baix Empordà, al mapa, hi podem trobar casos com el xalet que s’està contruint a s’Antiga, la variant a Torroella de Montgrí, la pedrera d’Ullà, Ràdio Liberty, entre altres.
La col·laboració amb el territori
Tot i que la seu de l’Associació Naturalistes de Girona es troba a la capital de les comarques gironines, el contacte amb les diverses entitats i agents del territori és bàsica. “Treballem arreu de les comarques gironines”, afirma Raúl Domínguez. “Sense el coneixement del territori no es pot saber com actuar davant aquestes problemàtiques”, apunta Domínguez. A més, el tècnic apunta que la col·laboració ciutadana és clau per impulsar aquests projectes de defensa del territori.
El Macroparc eòlic de Roses i l’aigua
Un dels projectes que ha provocat més malestar a les comarques gironines ha estat el Macroparc eòlic que es vol impulsar a la badia de Roses. “És un projecte tecnològic amb una gran planificació estatal”, explica Raúl Domínguez, i admet que és complicat poder-los estudiar amb profunditat sense comptar amb un especialista. Apunta, però, que no se centren únicament en l’afectació territorial, sinó que tenen en compte “el model de territori que volem”.
Un dels altres factors que està incidint en la defensa del territori durant els darrers mesos és la sequera. Raúl Domínguez no parla de sequera, sinó que fa referència a “la mala gestió de l’aigua i al canvi climàtic”. És evident que falta pluja a la comarca, però Domínguez també es mostra crític amb la gestió de l’aigua que s’ha fet durant els últims anys. Per això, la voluntat des de les diverses entitats ecologistes és canviar el model de gestió de l’aigua. “Amb el canvi climàtic aquestes situacions de sequera cada cop seran més freqüents”, explica Domínguez.