10.7 C
Pals
Dimecres, 25 desembre 2024
- Publicitat -

Raül Mata: “El món pesquer és un sector força desconegut per la societat”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Raül Mata: "El món pesquer és un sector força desconegut per la societat"
Loading
/

Torna una altra edició de l’activitat impulsada pel Museu de la Pesca, ‘Converses de Taverna’. Un espai de participació intergeneracional per la gent de mar. Per parlar-nos de l’edició d’enguany ens ha visitat al Supermatí el tècnic del Museu de la Pesca de Palamós, Raül Mata.

Tot i que aquesta activitat ja fa uns anys que va iniciar-se, Raül Mata admet que s’ha acabat consolidant amb tres xerrades cada any. “Com que tenim altres activitats al Museu de la Pesca, acabem organitzant tres converses cada any”, admet el tècnic. Les d’aquest 2024 es faran el divendres 16 de febrer, el divendres 15 de març (centrada en la presència femenina al mar) i el divendres 19 d’abril (centrada en la ciència marina ciutadana).

La primera de les xerrades d’aquest any estarà dedicada a la pesca recreativa i l’expansió de la pràctica de la pesca sense mort. Raül Mata admet que en aquestes Converses de Taverna s’aborden temes que tenen a veure amb la mar, però, que molts cops, “no se’ls hi dona tota la rellevància que tenen”.

La pesca i la normativa

Raül Mata explica que en aquesta primera Convers de Taverna, que es farà al Restaurant Can Blau a les 18 h, es farà un repàs per la història i la tradició d’aquesta pesca recreativa, que avui dia encara segueix present en la comarca del Baix Empordà. Cal recordar, que per poder pescar cal una llicència de pesca recreativa. Raül Mata reconeix que tot i l’existència d’aquestes llicències hi ha persones que no tenen aturador quan es parla de pescar i és un aspecte que “s’ha de controlar”.

El tècnic del Museu de la Pesca admet que si no hi ha un control a l’hora de pescar “ens acabarem carregant el medi marí”. I és que una de les tendències durant els últims anys és pescar sense que hi hagi mort. Raül Mata explica que aquestes pràctiques volen fer una fotografia a la peça pescada i llavors es retorna al mar.

Les dones, la ciència ciutadana i la mar

La segona de les Converses de Taverna, que es farà el divendres 15 de març, abordarà la situació de les dones en el món marítim. Raül Mata és conscient que molts cops la figura de la dona queda oblidada en el món de la pesca. “Sempre s’ha sabut que els homes eren els que anaven a pescar a la mar. Tot i això, a Catalunya actualment hi ha unes quantes dones dins d’aquest ofici”, admet el tècnic. Admet que la situació està canviant.

La tercera de les jornades, que es farà el divendres 19 d’abril, se centrarà en la ciència marina ciutadana. Raül Mata explica que a través d’aquesta conversa volen donar a conèixer iniciatives de la ciutadania centrades en la ciència marítima, com, per exemple, recollir la temperatura de l’aigua del mar o la recollida de microplàstics.

Raül Mata reconeix que amb aquest tipus d’activitats com Converses de Taverna es pot donar a conèixer el món pesquer a la ciutadania. “El món pesquer és un sector força desconegut per la societat”, admet el tècnic. Per això, a Converses de Taverna es recopilen tots aquests coneixements i es graven per poder consultar aquesta informació en un futur.

El tècnic del Museu de la Pesca explica que tots aquests testimonis que passen per Converses de Taverna aporten la seva visió d’un món que no és del tot conegut. Ja fa més de 23 anys que el projecte està en marxa i serveix per recopilar tot aquest “patrimoni immaterial” que tal com apunta Raül Mata forma part de la història del Museu de la Pesca. “Moltes persones que van participar en les primeres Converses de Taverna ja no hi són”, admet el tècnic.

Al llarg de la història del Museu de la Pesca i de l’activitat Converses de Taverna s’han anat recollint aquests canvis en el sector pesquer, les grans catàstrofes com les que es van viure amb el vessament del Prestige o els temporals que han afectat la nostra costa.

Temps de lectura: 3 minuts

Més àudios