15.3 C
Pals
Divendres, 15 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Raül Mata: “És evident que el canvi climàtic impacta de manera directa en la temperatura dels mars i oceans”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Raül Mata: "És evident que el canvi climàtic impacta de manera directa en la temperatura dels mars i oceans"
Loading
/

Aquests 26, 27, 28 i 29 de novembre Palamós es prepara per celebrar el tercer curs de Meteorologia Marina al Museu de la Pesca, una jornada per reflexionar sobre la climatologia i la meteorologia marina. Per parlar-nos d’aquestes jornades i de les veus que podrem trobar ens ha visitat al Supermatí el tècnic del Museu de la Pesca, Raül Mata.

Entre els ponents figuren Marta Masdeu, oceanògrafa especialitzada en meteorologia; Joan Puigdefàbregas, científic que dissenya instruments per mesurar dades submarines; Mar Pla, tècnica de l’Agència Catalana de Meteorologia; i Josep Pasqual de l’Estartit, conegut per la seva tasca d’observació meteorològica.

Les sessions se centren en la influència dels oceans en el clima global. Raül Mata ha destacat com l’increment de la temperatura mitjana del mar està provocant una major intensitat i freqüència de fenòmens meteorològics extrems, com les recents gotes fredes que han causat inundacions a València i al sud de Catalunya. Segons Mata, aquests canvis no només alteren les condicions climàtiques, sinó que també tenen un impacte directe en la biodiversitat marina, amb la desaparició d’espècies autòctones i l’arribada d’altres de noves.

Un dels punts més interessants de les jornades és la relació entre les condicions climàtiques marines i les tendències globals. Els oceans, que actuen com a reguladors tèrmics del planeta, estan cada cop més afectats per l’escalfament global. Això altera les corrents oceàniques, responsables de regular el clima en diferents regions del món, i pot desencadenar fenòmens com ciclons i monzons.

El curs ofereix una combinació de sessions teòriques i pràctiques. A més de les ponències, els participants tindran l’oportunitat de fer activitats pràctiques al moll, on utilitzaran aparells per mesurar paràmetres com la salinitat i la temperatura de l’aigua. Aquesta experiència permet als assistents aplicar els coneixements adquirits i comprendre millor les dades meteorològiques.

El Museu de la Pesca encara té places disponibles per aquells interessats a inscriure’s. Les sessions es duran a terme durant quatre dies consecutius, de sis de la tarda a nou del vespre. Per a més informació i inscripcions, es pot visitar la pàgina web del Museu de la Pesca de Palamós.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios