7.9 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Rebutjada la proposta per aturar el pla urbanístic que danya l’ecosistema de Montcal

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El 14 d’octubre territori i sostenibilitat va rebutjar la protesta de resolució contra projecte d’edificació a Puig Montcal, Begur, presentada per David Cid, de Catalunya en Comú Podem i amb el suport de la plataforma SOS Aiguafreda-Salvem Begur. Els grups ecologistes defensen que és un espai natural que cal protegir i conservar per la seva riquesa biològica.

El projecte de construcció Montcal 2 ha resultat molt polèmic per l’elevat impacte natural i ambiental que suposa. Aquest consisteix en un Pla d’Urbanització i un Pla Parcial d’Ordenació, que inclou l’edificació de 33 habitatges, nous vials i aparcaments als afores de Begur.

El pla Montcal 2 va ser aprovat definitivament el setembre de 2014 i el 2016 es va donar llum verda amb l’aprovació el projecte d’urbanització. El plantejament d’edificació ocupa una superfície de 111.008  i afecta una zona forestal urbanitzable segons el POUM de Begur, tot i que el 59% d’aquesta forma part de la Xarxa Natura 2000 i del pla especial de protecció de medi natural i del paisatge de les muntanyes de Begur.

Hem parlat amb Lydia Chaparro, biòloga i membre de la plataforma SOS Aiguafreda-Salvem Begur, i ha explicat que un dels efectes naturals derivats de l’edificació a Montcal 2 és que “augmenta encara més l’agressió cap al medi natural de Begur, augmenta l’artificialització i augmenta el nombre de segones residències, així com tots els impactes al model urbanístic insostenible de la vila.”

Tot i que la proposta en contra del pla va ser rebutjada en obtenir només els vots favorables dels comuns i la CUP, Chaparro assegura que seguiran intentant frenar el projecte que malmet greument el medi ambient de la Costa Brava. La biòloga expressa: “ja hem tornat a presentar un altre recurs, i el que sobretot estem intentant, ja que les obres ja estan en marxa, és frenar al màxim la construcció de la part del projecte que entra dins de la Xarxa natura 2000: 12 habitatges i un nou vial. El que volem és fer una correcta gestió dels espais naturals de Begur, que no oblidem que és un dels municipis a Catalunya que té els seus espais naturals més fragmentats”.

Zona afectada per l’edificació. De SOS Aiguafreda

L’espai sobre el qual es vol edificar té un ecosistema dunar molt fràgil,  pertanyent al sistema de dunes continentals de Begur. Els terrenys són un dipòsit de sorres d’origen eòlic format durant el Quaternari, i que està fixat per la vegetació, predominantment pinedes. És un espai escàs, de gran importància biològica i d’interès comunitari que cal “conservar i gestionar correctament amb paràmetres ambientals, però no hi ha cap voluntat per part de l’ajuntament de Begur de protegir-lo”, afirma Chaparro. És més, afegeix que a les construccions a la pedrera de s’Antiga, que la plataforma ecologista ha denunciat  al tribunal contenciós de Girona, “una part afecta la Xarxa Natura 2000, a un connector de biodiversitat i al rec de Mura. Ara s’ha gestionat perquè no afecti tant a la xarxa 2000, però ha afectat part d’aquest espai també”.

Lydia Chaparro creu que serà complicat aturar el procés d’urbanització de la zona protegida, però tenen molts arguments en contra d’una recalcificació que consideren il·legal i que “va en contra de l’interès general, perquè es va fer a esquenes de la població: van salvar d’edificar un tros de la cala sa Tuna, però en contra es va edificar a la pedrera de s’Antiga, donant un benefici econòmic al promotor, que és el mateix que està construint a Montcal”.

Tot i que s’ha rebutjat el recurs presentat contra el projecte d’edificació de Montcal 2, les plataformes ecologistes com SOS Aiguafreda-Salvem Begur seguiran lluitant per evitar la destrucció del paisatge i medi natural de la Costa Brava.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies