13.4 C
Pals
Dimarts, 3 desembre 2024
- Publicitat -

El recuit de drap, el valor artesà emblemàtic d’Ullastret i de l’Empordà

L’empresa familiar Ca la Nuri elabora de manera artesanal una gran varietat de productes de llet de cabra des de fa més de 50 anys

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

En una casa ubicada al centre històric d’Ullastret, trobem un dels productes estrella i més coneguts d’aquest poble: els recuits de drap de Ca la Nuri. Aquest establiment amb més de cinquanta anys d’història elabora diàriament productes làctics de llet de cabra de manera natural i artesanal. La Núria Parals, actual propietària, ha viscut tota la vida veient com la seva mare, també anomenada Nuri, feia recuits i formatges. Per això de més gran, va decidir continuar amb l’empresa familiar, juntament amb el seu marit, innovant i donant a conèixer aquest aliment més enllà de les planes de l’Empordà.

Un projecte que va néixer l’any 1972 sense ser ideat com un negoci, ja que la mare Nuri només volia fer ús de la llet que produïa el ramat de cabres que tenien a casa. En aquest sentit, el que va començar com una fabricació de recuits per abastir a la seva família, va acabar sent un producte local repartit i venut en diferents restaurants, comerços i carnisseries de la comarca.

 

La segona generació va decidir continuar fent de manera manual els recuits i els formatges sempre seguint les receptes tradicionals. Tal com explica la Nuri Parals, l’única cosa que varia és que: “Per exemple, la meva mare va començar amb una olla petita de 5 litres i ara ho fem amb un pasteuritzador de 400 litres”. Per tant, van voler apostar per una elaboració totalment artesana i de proximitat, una elecció que implica destinar-hi moltes més hores, però que queda recompensat en el gust i la qualitat dels productes que fan.

D’altra banda, la mestressa de l’establiment considera que no és del tot fàcil ser artesana a causa que, des de les administracions, s’exigeixen certes mesures i protocols que una empresa petita no sempre pot complir-les. Per això, alguna vegada s’ha plantejat deixar de produir de manera casolana, ja que les noves normatives posen contra les cordes obradors locals com Recuits i formatges Nuri. Tot i això, ella sempre ha valorat el reconeixement i l’agraïment de la seva clientela, que és qui ha ajudat a tirar endavant aquest projecte baix-empordanès.

Un emblema d’Ullastret

Després de tants anys de trajectòria, els recuits de drap són ben coneguts a la zona gràcies al boca-orella i també a altres punts pel fet que part de les vendes són a un públic de fora de la comarca, generalment de Barcelona. De fet, molta gent fa parada expressament al poble d’Ullastret només per poder adquirir aquests làctics com també el famós xuixo de recuit de drap que cada cop va guanyant més seguidors.

 

Per contra, un dels aspectes més significatius que ha canviat al llarg del temps per la Nuri són la fidelitat en les vendes. Abans tenien compradors fixos, però la clientela canvia molt i li agrada variar en l’actualitat. “Avui te’n volen i després demà ja no te’n volen”. D’aquesta manera, per un establiment que elabora productes cada dia que han de ser consumits en una brevetat de temps, és una complicació que s’afegeix a aquest tipus de gènere natural sense conservants ni additius. Tot i això, la família ha apostat per créixer i ampliar les fronteres del negoci fent repartiments de formatges per tota la província de Girona, Catalunya i a la resta de l’Estat.

Xuixos, pastíssos, flams i molt més

Ca la Nuri han anat experimentant amb noves tècniques al llarg d’aquestes cinc décades i, així, han pogut ampliar el catàleg de productes que ofereixen més enllà del típic recuit de drap. Primer, es van aventurar amb el mató, la quallada, el formatge fresc i el semicurat. I, el 2017, van incorporar dos dolços: el pastís de recuit de drap i el flam de recuit. Més tard, van treure a la venda el iogurt i la mantega de cabra. Finalment, just després de la pandèmia, van provar d’emplenar de recuit els xuixos de la pastisseria Can Batlle de Torroella de Montgrí i, sorprenentment, van crear un dels aliments més exitosos.

Tots aquests productes s’elaboren un a un a partir de llet fresca de cabra pasteuritzada juntament amb aliments de proximitat. La fabricació és al dia i, per això, depenen de la demanda i l’època de l’any. Ara bé, el seu objectiu principal és que sempre reflecteixin al 100% l’essència i el gust de l’Empordà.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

La capella del Carme de Palamós acull l’exposició de la il·lustradora Marta Bellvehí

La mostra de Marta Bellvehí s’inaugura el 5 de desembre a la Capella del Carme amb la periodista Paula Núñez. Accessible fins al 23 de febrer, ofereix un recorregut per l’obra de Bellvehí i activitats com visites guiades i pedagògiques
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -