12.4 C
Pals
Divendres, 21 febrer 2025
- Publicitat -

Recullen més de 31.000 taps de suro recollits en una prova pilot de reciclatge a Palafrugell i Cassà de la Selva

Aquesta iniciativa, que forma part del projecte FUTURECORK, busca implementar un sistema de reciclatge de suro a escala estatal. L’èxit del projecte ha portat a l’ampliació de la iniciativa a altres establiments i municipis

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

La prova pilot de recollida de taps de suro per reciclar, engegada als municipis de Cassà de la Selva i Palafrugell, ha donat uns primers resultats molt positius. En només tres mesos, s’han recuperat 175 kg de taps, que equivalen a més de 31.000 unitats. La iniciativa ha comptat amb la participació d’una cinquantena d’establiments de cada municipi, entre supermercats, hotels, botigues especialitzades, comerços i centres educatius, on s’han instal·lat contenidors específics perquè la ciutadania hi diposités els taps usats.

Els resultats indiquen que Palafrugell ha estat el municipi amb més recollida, amb més de 130 kg de taps, equivalents a més de 24.000 unitats. A Cassà de la Selva, la xifra supera els 40 kg, amb més de 7.000 taps recollits. El suro recuperat es destinarà a la fabricació de nous elements urbans amb materials reciclats: a Cassà de la Selva es farà servir per crear un paviment en un parc infantil, mentre que a Palafrugell s’utilitzarà per construir diversos escocells.

Aquesta prova pilot s’emmarca dins el projecte FUTURECORK, una iniciativa de bioeconomia forestal coordinada per la Fundació Institut Català del Suro i amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. L’objectiu és estudiar la viabilitat d’un sistema de recollida i gestió de taps de suro a nivell estatal, donant una segona vida a aquest material i fomentant la sostenibilitat dins del sector surer.

Davant la bona acollida i l’alt grau de participació ciutadana, la recollida de taps de suro s’ha ampliat a altres establiments i zones més enllà de Cassà de la Selva i Palafrugell. La intenció és consolidar un sistema de gestió integrada que pugui ser aplicat a més municipis. A finals d’any, es preveu la presentació d’un informe tècnic i econòmic amb les conclusions del projecte i les recomanacions per a la seva expansió.

Amb aquesta iniciativa, la Fundació Institut Català del Suro no només vol fomentar el reciclatge, sinó també donar valor al suro com a material sostenible i potenciar-ne nous usos en l’arquitectura i el disseny urbà.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies