Sovint escoltem a parlar del canvi climàtic i l’escalfament global, i masses vegades no ens acabem de creure que, el nostre petit entorn de la Costa Brava, també en patirà (i ja pateix) les conseqüències de l’escalfament global antropogènic.
Després d’un final de juny amb una onada de calor sense precedents que va deixar registres de temperatura rècord al Baix Empordà, vam patir al juliol una segona onada de calor que, si bé va ser prologada, no va superar els rècords acabats de polvoritzar tot just feia unes setmanes.
La temperatura ha continuat molt alta amb l’inici de l’agost, i sí, som a la canícula i fa calor, però els registres de temperatura que estem tenint aquest estiu són superiors a la mitjana climatològica que correspondria a aquesta època de l’any.
I sense anar més lluny, ahir dia 8 d’agost de 2019, l’observador meteorològic de l’Estartit va mesurar la temperatura superficial de l’aigua del mar absoluta més alta mai registrada abans en els 46 anys d’observacions. Concretament, es van arribar als 26.6ºC, presentant una anomalia positiva de gairebé 4ºC respecte la mitjana del període 1973 – 2017. Un registre que dinamita l’anterior rècord de 26.3ºC, assolit tot just fa un any.
Josep Pascual, observador de l’Estartit, ha atribuït aquest fet a l’elevada insolació combinada amb l’absència de vents destacables, fent pujar ràpidament la temperatura de la superfície marina d’aquest sector de la Costa Brava.
Una altra dada preocupant que recentment hem conegut del mateix indret, és l’evolució del nivell del mar. Un cop acabat el mes de Juliol, s’ha pogut constatar que de mitjana el nivell del mar s’ha situat en més de 13 cm el darrer mes, una xifra també rècord i que confirma el ritme d’augment del nivell del mar.
Recordar que, aquest augment de nivell del mar, es deu sobretot a la pujada de la temperatura de l’aigua del mar.