Aquest mes de maig s’ha activat la fase de reintroducció de coralls i gorgònies del projecte LIFE ECOREST, una iniciativa d’innovació i cooperació destinada a restaurar hàbitats marins profunds de Catalunya.
Durant els últims dies, els científics del projecte Marina Biel i Jordi Grinyó han visitat les confraries de pescadors de Blanes, Llançà i el Port de la Selva per retornar els exemplars recuperats en els aquaris de les instal·lacions pesqueres de Girona. Els coralls i gorgònies que queden emmallats accidentalment a les xarxes de pescadors són traslladats als aquaris de les confraries per a la seva recuperació. Després de comprovar que els organismes estaven preparats, han estat reintroduïts al mar amb èxit mitjançant el mètode bàdminton, que permet que arribin al fons en posició erecta. Segons l’Institut de Ciències del Mar, la reintroducció “ha sigut un èxit”.
El sector pesquer mostra un gran compromís amb la restauració marina, que es desenvolupa mitjançant restauració passiva i activa. La restauració passiva implica l’establiment de zones de protecció i veda per regular l’activitat pesquera, amb 10 zones establertes al litoral gironí, des de Llançà fins a Blanes. La restauració activa consisteix en el rescat d’organismes capturats accidentalment, accelerant la recuperació natural. Antoni Abad, president de les Confraries de Girona, destaca la voluntat del sector pesquer en la conservació dels hàbitats marins i el compromís que demostra amb aquestes zones protegides.
El projecte LIFE ECOREST, coordinat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i del qual les Confraries de Girona són sòcies, compta amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la Universitat de Barcelona i WWF Espanya, amb el suport financer del Programa LIFE de la Unió Europea.