15.9 C
Pals
Dissabte, 5 octubre 2024
- Publicitat -spot_img

[REPORTATGE] Prop de 40 parts a casa en els últims cinc anys al Baix Empordà

Escollir parir a casa és una opció minoritària avui dia, ja que, la majoria dels nadons neixen als hospitals. Tot i això, hi ha famílies que contemplen donar la benvinguda al seu nadó a casa.

Cada any a Catalunya hi ha prop de 350 parts a casa, una opció totalment privada, actualment, al Principat. La majoria dels parts domiciliaris es concentren a la demarcació de Barcelona, on el nombre de llevadores dedicades en aquests tipus de parts també és major. 

Parts a casa al Baix Empordà i a les Comarques Gironines

Si mirem a la nostra comarca, al Baix Empordà hi ha hagut de total aproximat de 15 parts a casa en els últims dos anys, mentre que la xifra a les Comarques Gironines és de 114 parts domiciliaris des de l’any 2022. Així ho indiquen dades de l’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPACC), l’associació de referència de parts domiciliaris i que agrupa totes les llevadores independents que es dediquen a acompanyar totes aquelles gestants que escullen donar la benvinguda als seus nadons a les seves llars. 

Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’any 2021 a la comarca va haver-hi 10 parts domiciliaris, el 2020, 9; el 2019, 5; el 2018, 9 i el 2017, 5. En total en els últims cinc anys hi ha hagut 39 parts a casa al Baix Empordà. En general, la tendència del part domiciliari a casa nostra es manté vora els 5-10 parts de mitjana anual.

 

El part a casa en primera persona: “Va ser la millor decisió que vaig prendre”

Mireia Pacreu és professora en un institut del Baix Empordà i mare de dues criatures, la primera nascuda en un centre hospitalari i la segona nascuda a casa. 

Explica que va escollir parir a casa en el segon embaràs després de la mala experiència durant el primer part a l’hospital: “Vaig viure molt malament l’experiència del primer part i no volia tornar a passar pel mateix”, a la vegada que assegura que parir la segona filla a casa “va ser la millor decisió que vaig prendre”. 

Pacreu assegura que en el primer part, va coincidir amb una llevadora que “em va fer una atenció molt poc respectuosa”. A més, afirma que la van coaccionar per induir-li el part.

Després de la primera experiència, Mireia Pacreu explica que es va informar sobre el part a casa i va descobrir que en altres països el part domiciliari està molt normalitzat. A la vegada, afirma que va valorar els riscos i beneficis, i com que el seu embaràs era de baix risc, pensava que l’opció del part domiciliari tenia “més beneficis que riscos”. També apunta que el fet d’informar-se sobre el part domiciliari va ser a causa de la mala experiència del primer part.

Sobre l’experiència del part domiciliari, assegura que “va ser un part molt respectuós i respectant els meus ritmes”.

 

Llevadores dedicades al part a casa a les Comarques Gironines

Naixements Mudra són un equip de cinc llevadores que es dediquen a assistir parts a casa a les Comarques Gironines. També acompanyen a les gestants que volen fer la dilatació a casa i, a la vegada, també fan acompanyament en el postpart i en la lactància materna. La majoria de les llevadores de l’equip combinen l’assistència a parts domiciliaris amb l’assistència a parts hospitalaris. 

L’equip de Naixements Mudra està format per les llevadores Marga Franch, Sílvia Diaz-Maroto, Carla Morral, Quique Estévez i Cristina Riera. Marga Franch, llevadora-fundadora de l’equip Mudra explica com és el seguiment de l’embaràs d’una dona que vol parir a casa. 

Franch explica que, a banda d’assistir el part i el postpart immediat, també fan un seguiment de la gestació. 

 

Opció vàlida i avalada per l’evidència científica

El part domiciliari és una opció vàlida i segura avalada per l’evidència científica. La llevadora Laia Casadevall apunta al seu llibre Parir en Casa, que l’evidència científica avala el part a casa com una opció segura per totes aquelles gestants de baix risc i que hagin planificat el part amb llevadores expertes. 

Segons un estudi publicat per Lucía Alcaraz-Vidal, Imma Sàrries, Ramon Escuriet i Gemma Robleda a la revista científica Midwifery sobre el part domiciliari a Catalunya, el part a casa, en casos de baix risc i atès per llevadores qualificades, és segur. L’estudi es va basar en 750 casos de parts domiciliaris atesos a Catalunya entre els anys 2016 i 2018.

Totes les gestants tenen dret a escollir on volen parir, així ho reconeix el Tribunal Europeu de Drets Humans la International Confederacion of Midwives i la International Federation of Gynaecologists and Obstetricians. 

Les condicions per poder parir a casa

La majoria de les llevadores que assisteixen parts domiciliaris demanen una sèrie de condicions perquè es pugui dur a terme el part a casa amb total seguretat. Primer de tot, tenir un hospital a no més de mitja hora, per si hi hagués alguna emergència mèdica que requerís trasllat hospitalari. 

També cal que el domicili tingui un mínim de salubritat, per exemple, que la casa compti amb aigua corrent, que tinguin calefacció i que sigui un entorn net i segur.

A part de les condicions de la llar, també cal que les gestants i els nadons compleixin una sèrie de condicions; inici espontani del part entre les setmanes 37 i 42 de gestació, que el nadó tingui una presentació cefàlica, que l’embaràs no sigui múltiple, que la gestant tingui un historial mèdic sense complicacions i que no tingui símptomes rellevants relacionats amb complicacions de l’embaràs. Totes aquestes condicions estan recollides a la Guia d’assistència del part a casa publicada l’any 2010 pel Col·legi d’infermeres de Barcelona i revisada l’any 2018 per l’ALPACC. 

 

El cost d’un part a casa

Parir a casa a Catalunya, i arreu de l’Estat Espanyol, és una opció totalment privada que no contempla el Sistema Nacional de Salut. El cost d’un part a casa ronda els 2.000€ – 2.500€ i inclou totes les visites de seguiment de l’embaràs, l’assistència al moment del part i postpart, a més a més de tot el material sanitari.

A diferència de Catalunya, on en els últims anys s’havia avançat per mirar d’incloure el part domiciliari a la cartera de serveis públics, hi ha països com Regne Unit, Noruega, Dinamarca o els Països Baixos on el part a casa és totalment públic i cobert per la seguretat social. En canvi, hi ha països com França, Itàlia o Àustria on l’estat rescabala el preu del part a les famílies -paga el cost del part-.

Comparteix

Reportatges

Reportatges
MÉS