7.6 C
Pals
Dissabte, 18 gener 2025
- Publicitat -

[REPORTATGE] Quants pisos buits hi ha al Baix Empordà i de qui són propietat?

Al Baix Empordà hi ha més de 2000 pisos buits. Així ho indiquen dades de l’Agència Catalana de l’Habitatge i fonts a les quals ha tingut accés Ràdio Capital de l’Empordà. Es reparteixen el pastís dels pisos buits, entitats bancàries, la SAREB, fons d’inversió, empreses privades, i petits i mitjans propietaris. 

Es consideren habitatges buits tots aquells que estan desocupats de forma permanent durant un període de més de dos anys sense causa justificada. Tot i això, cada administració fixa diferents criteris per la consideració d’un habitatge buit, fet que dificulta accedir i tenir el nombre d’habitatges buits en exactitud. Per exemple, per alguns ajuntaments es defineixen com a habitatges buits aquells on hi hagi un consum d’aigua inferior a 5 m³ durant dos o tres anys.    

En aquest reportatge detallarem quants pisos buits hi ha al conjunt del Baix Empordà i qui són els propietaris majoritaris, a més de xifrar el nombre d’habitatges buits a la demarcació de Girona i al conjunt de Catalunya.


Qui són els grans tenidors?

L’expressió “gran tenidor” s’ha fet molt popular en els últims temps, però encara crea confusió. Segons l’Estat Espanyol, un gran tenidor és una persona física o jurídica que té en propietat més de 10 habitatges. Ara bé, segons la Generalitat de Catalunya i amb la llei de la vivenda en vigor, un gran tenidor és aquella persona física o jurídica que té en propietat més de 5 habitatges d’ús residencial. Grans tenidors ho són, per descomptat, les entitats bancàries, les grans empreses, però també aquell petit o mitjà propietari que tingui més de 5 propietats. 


Quants pisos buits hi ha al Baix Empordà?

A 2024, a la comarca hi ha un total de 2634 pisos buits. Destaca el cas de Palafrugell amb 1193 habitatges buits, la Bisbal d’Empordà amb 661 vivendes buides o Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró amb 350 pisos buits. Al municipi de la Vall d’Aro, dels 350 habitatges buits, només 40 pertanyen a bancs i la SAREB, la resta, majoritàriament, són propietat de petits i mitjans propietaris.

En el següent mapa interactiu podreu veure quants pisos buits hi ha en cada municipi del Baix Empordà. 

El cas de Palafrugell

El nombre d’habitatges buits del municipi de Palafrugell no se sap amb exactitud. Fonts de l’Ajuntament de Palafrugell expliquen que el Pla Local d’habitatge recull 1193 habitatges buits (en el pla local d’habitatge palafrugellenc es defineix habitatge buit com aquell amb un consum inferior a 5 m³  anuals durant dos anys consecutius), 640 dels quals es troben al nucli del municipi i els 553 restants, als pobles de Calella, Llafranc, Tamariu i Llofriu. 

D’aquests 1193, l’Ajuntament va revisar-ne 856 que pertanyen a grans tenidors, és a dir el 71,75% del total, però d’aquest nombre, a només 250 se’ls va poder aplicar el recàrrec del 50% de l’IBI, taxa que s’aplica als propietaris grans tenidors de pisos buits. A més, des del consistori expliquen que, dels 856 habitatges buits de grans tenidors, 401 són propietat d’entitats bancàries i la SAREB. 

Ara bé, 1193 és una xifra que contrasta molt amb els 117 que la Generalitat té comptabilitzats al registre d’habitatges buits. Això es deu al fet que, en aquest registre només hi consten habitatges buits provinents, majoritàriament, d’execucions hipotecàries. En el registre d’habitatges buits o ocupats sense títol habilitant no hi consten tots aquells pisos buits en mans de persones físiques o jurídiques grans tenidors ni de petits i mitjans propietaris.   

Cal recordar que quan parlem de gran tenidor ens referim tant a la SAREB, a les entitats bancàries, als fons d’inversió com a aquelles persones físiques o jurídiques amb més de 5 habitatges residencials en propietat. 

Si mirem dades de l’any 2019, a Santa Cristina d’Aro hi havia 23 pisos buits. En dades actuals, en aquest municipi del sud de la comarca hi ha 21 pisos buits només en mans de bancs, sense comptabilitzar els que estan en mans de particulars.


Qui són els propietaris dels pisos buits del Baix Empordà?

Al Baix Empordà, els propietaris de la majoria de pisos buits són entitats bancàries, la SAREB, fons d’inversió, empreses privades, i petits i mitjans propietaris.

Segons el Registre d’habitatges buits i d’habitatges ocupats sense títol habilitant (RHBO), més de 600 pisos són de grans tenidors bancaris i gestors, entre ells la SAREB, el BBVA, la Caixa o el Banco Santander i les seves societats filials. També hi ha pisos que són de petits i mitjans propietaris, però en aquests casos no figuren al RHBO. 

Dels 662 pisos buits en mans de bancs i entitats gestores, Caixabank en té el 33,53% (222), la SAREB el 25,53% (169), el BBVA el 10,42% (69), el fons voltor Blackstone el 10,42% (69), el Banco Santander el 6,04% (40), el Banc Sabadell el 4,83% (32), els fons voltor Cerberus i Lone Star el 3,17% (21 cada un), el banc francès Caisse Régionale du Crédit Agricole l’1,81% (12) i altres l’1,06% (7).   

D’aquests 662 pisos en mans de grans tenidors, un 33,99% (225) estan buits amb condicions d’habitabilitat, l’11,33% (75) estan buits pendents de rehabilitar, l’1,66% (11) estan ocupats sense títol habilitant amb consentiment, el 10,57% (70) estan ocupats sense títol habilitant sense consentiment, mentre que del 42,45% (281) restant no se'n té informació. 

Què és el registre d'habitatges buits de la Generalitat?

En el registre d’habitatges buits i d’habitatges ocupats sense títol habilitant de la Generalitat de Catalunya hi consten inscrits tots aquells habitatges adquirits en un procés d’execució bancària o mitjançant compensació o pagament de deute. Aquest registre va ser creat l’any 2015 en el marc del Decret Llei 1/2015. 

En aquest registre hi consten un total de 183 grans tenidors, entre ells, entitats bancàries, fons d’inversió i les seves filials. Ara bé, en aquest registre no hi consten els habitatges propietat de grans tenidors físics o de petits i mitjans propietaris.

Segons dades d’aquest registre, a la demarcació de Girona hi ha 4.289 habitatges buits en mans grans tenidors, i al conjunt de Catalunya, 26.132.

Ara bé, segons dades de 2021 de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), al Principat hi havia més de 400.000 pisos buits del total de 3.915.000 vivendes que hi havia en aquell moment a Catalunya. El 2021 a Comarques Gironines hi havia 76.000 habitatges buits. Aquestes dades comptabilitzen tots els pisos buits, tant els de grans tenidors com els de petits i mitjans propietaris. 


Pisos buits de la SAREB al Baix Empordà 

La Sociedad de Gestión de Activos Procedentes de la Reestructuración Bancaria (SAREB) té 169 pisos buits a la comarca.

La SAREB es coneix com el “banc dolent” de l’Estat Espanyol. Va néixer l’any 2012 per rescatar els actius immobiliaris de bancs com Caja Madrid i Caixa Catalunya durant la crisi de 2008. Des de l’any 2022, el Govern de l’Estat té més del 50% de la propietat de la SAREB a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) per contribuir a l’accés a l’habitatge.

Els municipis on la SAREB concentra un nombre d’habitatges buits més elevat és a Torroella de Montgrí (37), la Bisbal d’Empordà (34) i Sant Feliu de Guíxols (31). 

Fonts de la SAREB expliquen a Ràdio Capital de l’Empordà que, des de l’any 2022, no venen vivendes a inversors privats sinó que les venen una a una a particulars i a les administracions públiques per augmentar el parc d’habitatge públic. Així mateix, les fonts també han assegurat que la SAREB té 55 pisos buits, una xifra inferior al que expliquen fonts de la Generalitat. 

Pisos buits del BBVA al Baix Empordà

El Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) i les seves societats filials acumulen un total de 69 pisos buits al Baix Empordà, sent Palamós el municipi on més pisos buits de l’entitat bancària hi ha amb un total d’11. 

BBVA concentra pisos buits a 18 dels 36 municipis de la comarca entre ells, a més de Palamós, a Begur, la Bisbal d’Empordà, Albons, Ullà, Palafrugell o Santa Cristina d’Aro.

Preguntats pels nombres de propietats i d’habitatges buits que tenen, el BBVA no va voler revelar dades a Ràdio Capital de l’Empordà.  

Pisos buits de Caixabank al Baix Empordà 

Al Baix Empordà, Caixabank i les seves societats posseeixen gran part dels habitatges buits. 222 habitatges buits del 662 que controlen els bancs són de la Caixa. 

El conglomerat CaixaBank té pisos buits en pobles grans de la comarca com Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols o la Bisbal d’Empordà, però també en municipis més petits com Parlavà, la Tallada d’Empordà o Albons. 

Caixabank custodia vivendes buides en més de la meitat dels municipis baix-empordanesos; concretament la matriu bancària i les seves filials tenen pisos buits o ocupats sense títol habilitant en 22 municipis.

Preguntats pels nombres de propietats i d’habitatges buits que tenen al Baix Empordà, Caixabank no va respondre a Ràdio Capital de l’Empordà.  

Pisos buits de fons d’inversió al Baix Empordà

Els fons d’inversió, també anomenats fons voltor, també són presents al Baix Empordà amb un total de 111 pisos buits. Tres dels fons voltor més coneguts del món, Cerberus, Blackstone i Lone Star posseeixen habitatges buits a la comarca. D’aquests 111, Blackstone en té el 62,16% (69), Cerberus el 18,92% (21)% i Lone Star el 18,92% (21). 

Cal matisar que, dins la propietat de Blackstone, s’hi troba la immobiliària Aliseda, de la qual el Banco Santander en té el 49% de la propietat i el fons voltor en controla la majoria amb el 51% de la propietat.  

Qui són els principals grans tenidors de Catalunya?

Els principals grans tenidors que destaquen al Principat són les entitats bancàries CaixaBank, BBVA, el Banc Santander i les seves filials, la Sociedad de Gestión de Activos Procedentes de la Reestructuración Bancaria, més coneguda com la SAREB, a més de fons d’inversió com Cerberus i Blankstone

També cal destacar grans grups empresarials com Cevasa o el Grup Nuñez i Navarro -en aquest cas, aquesta empresa no té pisos buits al Baix Empordà-. Tots aquests superpropietaris estan recollits en un reportatge de Manel Riu a Crític


Més de 2000 pisos buits i més de 400 en construcció

En paral·lel als 2634 pisos buits que hi ha al Baix Empordà, en el que portem de 2024 s'han iniciat 430 projectes visats -nombre d'expedients i habitatges d'obra nova-, segons el Servei d'Estudis i Documentació d'Habitatge de la Generalitat.

Municipi per municipi, Palamós és el poble on més projectes visats d'habitatges hi ha (188), seguit de Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols (56 respectivament) i Calonge i Sant Antoni (47).

A més, el passat octubre el Govern de la Generalitat va anunciar la creació de 50.000 habitatges nous arreu de Catalunya. Si ens basem en les dades de l'Idescat de 2021, hi ha més pisos buits al Principat -400.000- que tots els que es volen construir de nou per pal·liar la problemàtica de l'accés a l'habitatge.

Comparteix

Reportatges

Reportatges
MÉS

[REPORTATGE] Quants desnonaments hi ha hagut al Baix Empordà en els últims 10 anys?

En els últims 10 anys, al Baix Empordà hi ha hagut més de 3.500 desnonaments. Si mirem els últims dos anys, la xifra és de 293. Hi ha dos factors principals que provoquen els desnonaments, l’impagament del lloguer i l’execució hipotecària. Els desnonaments que no s’emmarquen en aquests dos motius, el Consell General del Poder Judicial els classifica com a “altres”. 

El futbol femení del Baix Empordà fa un pas endavant

A la comarca són diversos els clubs on les dones poden jugar a futbol sense haver de crear equips mixtos.

Els comerciants del Baix Empordà es preparen per superar les xifres amb les vendes de Nadal

Les associacions de comerç impulsen activitats i sortejos per dinamitzar les compres en els dies previs a les festes.

Què és un portal quàntic, i per què l’utilitza en Salvador Dalí?

Un portal quàntic és un concepte inspirat en la física quàntica que connecta dues parts de l’univers de manera instantània. Aquesta idea ressona amb l’obra de Salvador Dalí, qui podria haver explorat els portals com una metàfora del seu univers surrealista, ple de temps, espai i dimensions deformades.