Diversos restauradors certificats amb la Marca de Garantia Gamba de Palamós han pogut conèixer de primera mà com es pesca aquest aliment embarcant-se l’Estrella del Sur III especialitzada en Pescaturisme. Durant aquest dilluns 25 i dimarts 26 de setembre, han participat en una jornada de pesca per saber d’on prové la gamba que després cuinen i serveixen als seus establiments.
L’activitat, organitzada pel projecte Palamós Peix i coordinada per l’Organització de Productors Pesquers de Palamós té l’objectiu d’oferir als restauradors certificats l’oportunitat de viure la tasca diària que fan els pescadors. També, mostrar les accions de sostenibilitat que duen a terme com el Pla de Gestió de la Gamba de Palamós, així com ensenyar com funciona la Marca de Garantia que assegura la traçabilitat del producte pesquer, a la qual estan certificats els seus restaurants.
L’embarcació de la flota pesquera palamosina, Estrella del Sur III, és l’única barca a tot el litoral català que compta amb tots els requisits per a poder dur a terme l’activitat de Pescaturisme i ha pogut mostrar als restauradors certificats tot el procés de pesca de la gamba. La sortida ha sigut des del port a les 6:30 h del matí i la tornada a les 16:45 h de la tarda. Pels restauradors aquesta experiència ha sigut única, segons Quim Casellas Grassot del restaurant Casamar de Llafranc.
Pol Cabanas, assessor gastronòmic de Palamós, veu la Pescaturisme com una activitat necessària per poder transmetre millor els ingredients del plat que serveixen a la seva clientela.
Pescaturisme, també oberta a tothom
L’activitat està impulsada per la Confraria de Pescadors del municipi amb el projecte Palamós Peix, amb el suport del Museu de la Pesca i l’Ajuntament de Palamós, com a iniciativa per a la promoció del patrimoni i la pesca marítima, així com elements de singularització i dinamització econòmica del municipi. La Pescaturisme està obert a tothom i plenament actiu des del passat mes de maig. Es du a terme cada dimarts i dimecres durant tot l’any (sempre que el temps ho permet), excepte els períodes de varada de l’embarcació necessaris per a realitzar-li el manteniment, així com el de veda del sector durant els mesos de gener i febrer.
El cost per persona és de 100 € i inclou l’assegurança, així com un àpat a la mateixa embarcació, basat en la gastronomia pròpia de la cuina de barca. A més, les persones participants també obtenen amb el preu de l’activitat, una entrada al Museu de la Pesca i una visita guiada a la subhasta del peix que té lloc a la llotja de Palamós.
Aquesta activitat compta també amb la participació i el suport de l’Organització de Productors Pesquers (OPP), plataforma mitjançant la qual es permet l’impuls de projectes vinculats al desenvolupament d’iniciatives i propostes que fomenten el sector pesquer local, i que és integrada per pescadors palamosins.