14.3 C
Pals
Dimarts, 5 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Restauradors utilitzen grups electrògens des de fa 9 mesos, per falta de potència elèctrica

L'origen del problema se sitúa en el canvi de comptadors pels actuals models telegestionats, que no admeten puntes de consum elèctric i la defiència de línies elèctriques que no admeten augments de potència contractada

Miquel Curanta
Miquel Curanta
Em dic Miquel Curanta i sóc de Pals. Gestor cultural i de mitjans, he treballat a diverses emissores de Ràdio (Ràdio Begur, Ràdio Costa Brava, 40 Principals, M80 ràdio, Cadena SER, Flaix, Flaixbac, Ona Catalana, Catalunya ràdio). He estat director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (2018 - 2022) i del Club TRESC (2008 - 2018). També he fundat una productora de televisió (Creativa Audiovisual) i el 2001 vaig fundar Ràdio Capital de l'Empordà.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Restauradors utilitzen grups electrògens des de fa 9 mesos, per falta de potència elèctrica
Loading
/

Alguns restauradors i hotelers del Baix Empordà ja s’han hagut d’acostumar al zumzeig permanent dels motors dels grups electrògens, que s’han vist obligats a contractar per tal de poder tirar endavant els seus negocis. En alguns casos, com el del Restaurant Can Bach de Sant Feliu de Boada, ja porten gairebé 9 mesos intentant solucionar un problema de potència elèctrica, que els condemna a pagar més de 1000€ al mes en temporada alta, pel lloguer dels grups electrògens.

Tot plegat es remunta al moment en el que s’han anat substituïnt (en alguns casos sense marge de maniobra per tal que els abonats ampliïn la potència contractada) els antics comptadors elèctrics pels nous models digitals amb telegestió, que tallen el subministrament quan hi ha un excés de consum de potència elèctrica. Però el problema real ha aparegut quan els abonats han volgut contractar augments de potència per tal de poder fer front a les necessitats dels seus establiments i les companyies subministradores els han contestat que les línies elèctriques i els respectius transformadors, no podien suportar increments de demanda.

La situació no seria greu, si no fos perquè la resposta de la companyia no els ha donat tampoc terminis de solució, però tampoc es fan càrrec de les despeses dels generadors, perquè entenen que són els comerços, els que haurien hagut de demanar l’augment de potència, abans del canvi de comptadors.

Però la interlocució tampoc és fàcil, perquè les distribuïdores energètiques no són formalment les reponsables de les línies elèctriques i de les estacions transformadores i tot plegat ha derivat en llargues esperes. En el cas del restaurant de St. Feliu, a principis d’any van aconseguir tenir una interlocució per intentar posar fil a l’agulla a aquesta qüestió, tot i que encara pensen que no tindran el problema resolt a l’estiu.

Són més de 50, els casos que es comptabilitzen al llarg de la comarca que pateixen la mateixa problemàtica i preguntat per aquesta emissora, Endesa ha declinat fer cap declaració pública, tot i que admet que “es poden donar aquest tipus de casos, si el client no ha fet la gestió quan li tocava“, al mateix temps que asseguren que sempre es notifica als abonats el dia de canvi de comptador, un extrem que han desmentit alguns dels afectats.

Sigui com sigui, la realitat per alguns restauradors i hotelers de la comarca és que a, més de fer-se càrrec del seu negoci, han d’estar pendents del combustible dels generadors, de pagar-ne la factura i com no, de seguir pagant el rebut d’una llum de la que no en poden gaudir en les condicions que necessiten.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Només el poble salva el poble

Una certesa: un desastre natural, una gestió nefasta i la mort de centenars de persones. Més enllà d’això, aquests dies,...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -