Les noves restriccions que la Generalitat va aplicar la setmana passada van afectar directament a restaurants, bars i cafeteries, que han hagut de tancar portes durant 15 dies. És per això que la Generalitat ha aprovat el decret llei que faculta els propietaris dels establiments per iniciar una negociació amb els propietaris dels immobles i establir, de mutu acord, una rebaixa de l’import de la mensualitat. En els casos en què no es pugui arribar a un acord, l’import del lloguer quedarà automàticament rebaixat al 50%, també en el cas dels negocis que treballin venent a domicili o per endur.
En una entrevista al Supermatí d’aquest passat dilluns, el president de la Federació de Comerç i Turisme de Palamós, Toni Bachiller, ens va parlar de la situació al seu municipi. Va explicar que molts dels restauradors s’han adaptat i han obert per assegurar el servei a domicili. És el cas de la Granja Nuà, de Palamós. La seva propietària, Meritxell Garriga, ens ha explicat que “van intentar ser ràpids i àgils” i que ja divendres van obrir servint per emportar.
Tot i així, i com deia també Toni Bachiller a l’entrevista, assegura que aquest mètode no és viable a llarg termini. Meritxell Garriga també explicava que, a l’estar en un local de lloguer, estan satisfets amb aquest decret llei i esperen arribar a un acord mutu sense problemes amb el propietari.
Al Restaurant La Cantonada, de la Bisbal d’Empordà, el primer confinament al març va coincidir en “el millor moment del restaurant”. La propietària, Susanna Velasco, ens explicava que el divendres anterior a l’Estat d’Alarma havien fet “rècord de vendes” i que “mai havien donat menjar a tantes persones”. Llavors, al no tenir previsió de tancar, el confinament els va afectar molt i van haver de recórrer a “un crèdit enorme”. De totes maneres, Susanna Velasco també explica que en van sortir “reforçats”, ja que durant el temps de tancament van “reformular l’empresa”: van canviar el producte i reformular la facturació, i això els va ajudar a obtenir molt bons beneficis de la temporada d’estiu.
Velasco explica que estan preparats per aguantar fins a dos mesos amb el negoci tancat si fa falta i que, respecte al tema del lloguer, té la intenció d’acordar una condonació amb el propietari a posteriori. Això sí, ja dijous passat van anunciar a les seves xarxes socials que no farien menjar per emportar, dient als seus clients i seguidors: “Si voleu tornar al restaurant, porteu-vos bé” i “estem a les vostres mans”. De fet, la propietària assegura que entén i està a favor del tancament dels restaurants i bars, ja que diu que aquests són “un focus de contagis”.
Finalment, el Guíxols Cafè de Sant Feliu de Guíxols també té completament tancat. Judit Serrano, la propietària, explica que van decidir que no els valia la pena obrir només per vendre menjar per emportar. Ara mateix té tots els seus treballadors en ERTE i afirma que si el tancament dels establiments s’allarga gaire més, no saben si podran subsistir. Serrano demana la reobertura de bars i restaurants, encara que sigui amb limitació horària.
Una petició compartida per la Federació d’Hostaleria de Girona, que exigeix al Govern que reconsideri el tancament del sector. El seu president, Antoni Escudero ha defensat que els establiments no són el focus principal del virus i ha qualificat el tancament de bars i restaurants de “total despropòsit”.
- Consulteu la llista de restaurants del Baix Empordà que ofereixen menjar per emportar o a domicili aquí.