8 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Els rucs que es guanyen les garrofes a les Gavarres

Els rucs de les Gavarres, un projecte creat per Aleix Monguillot, col·laboren en les tasques de manteniment del bosc impulsades des de l'ADF Gavarres - Marítima

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El bosc canvia un cop passat Romanyà de la Selva. En un tancat just al costat de la carretera que puja a Puig d’Arques de tant en tant hi podem veure un o dos rucs catalans, sens dubte. Tot i això, si ens endinséssim en aquesta zona, n’hi podríem trobar fins a 14. Els rucs de les Gavarres treballen, mengen i passegen per aquest entorn de clarianes amb el seu propietari, l’Aleix Monguillot. 

Els rucs de les Gavarres, a part de menjar i gaudir de la brisa mediterrània que arriba fins al peu de puig d’Arques també col·laboren en les tasques de prevenció d’incendis que es fan a la zona. D’una banda, tal com explica l’Aleix Monguillot, els rucs de les Gavarres van menjant el sotabosc i les plantes que més els agraden, que en són moltes. De l’altra, també aconsegueixen netejar camins i marges trepitjant les herbes i plantes que fan que el bosc estigui més embardissat.  

Aquesta tasca que desenvolupen els rucs de les Gavarres no la fan en solitari. Amb l’ajuda i el contacte constant amb l’Associació de Defensa Forestal (ADF) Gavarres – Marítima els rucs poden netejar aquests perímetres de manera natural i, a més, treballar en altres zones per col·laborar amb aquesta prevenció d’incendis.  “Aquestes activitats ramaderes ara són l’excepció, però n’hauríem de tenir amb més volum”, apunta el coordinador de l’ADF Gavarres – Marítima, Gaspar Segués.  

Donar vida a les Gavarres

El projecte va néixer fa uns anys amb dos rucs que desbrossaven la finca d’una casa de Romanyà.  Amb els anys, però, el ramat va anar creixent amb rucs catalans nascuts del mateix ramat o rucs vinguts d’altres propietaris. Fa uns cinc anys es va iniciar el projecte on actualment treballen l’Aleix Monguillot i els diversos membres de l’ADF Gavarres – Marítima, que són els tancats per on els rucs pasturen de manera habitual. 

Les zones on treballen avui dia els rucs abans estaven completament abandonades, és a dir, no hi havia un manteniment forestal. Es va fer una primera intervenció per part dels ADF per fer una primera desbrossada. Llavors es van fer aquests tancats i la instal·lació per poder acollir els rucs. Finalment, per poder oferir totes les necessitats als animals es van instal·lar dos abeuradors mòbils que l’ADF s’encarrega d’omplir quan és necessari. “La col·laboració amb l’ADF és imprescindible”, reconeix Aleix Monguillot.  

Aquest treball conjunt es fa en benefici mutu, ja que les ADF també gaudeixen dels avantatges que els aporten els rucs de les Gavarres. “Per crear aquesta zona, des de l’ADF es va rebre una subvenció. Ara la qüestió és mantenir la neteja forestal, i per fer aquesta tasca tenim l’ajuda dels rucs”, reconeix Gaspar Segués.  

La prevenció, una eina clau

Ja fa uns mesos que arrosseguem la sequera, un factor que debilita el bosc i fa que les plantes no creixin amb normalitat. Per això, la prevenció d’incendis ha estat clau per evitar grans incendis forestals. A més, cal recordar que la zona on actuen des de l’ADF Gavarres – Marítima compta amb més de 25.000 hectàrees de massa forestal. Gaspar Segués explica que des de l’ADF treballen i netejen diverses zones del bosc, mantenen els punts d’aigua pels Bombers, entre altres accions. “La feina principal de les ADF és tenir el territori preparat”, reconeix el coordinador de l’ADF.  

Gaspar Segués apunta que el treball conjunt amb els pagesos i ramaders de la zona, els residents de les urbanitzacions i els Ajuntaments és bàsic per poder treballar en aquesta prevenció. “La nostra feina és mantenir el nostre territori i que tothom se’n preocupi”, explica el coordinador de l’ADF.  

Mantenir els rucs

Tot i això, els rucs no només col·laboren en aquesta prevenció d’incendis en una zona tan àmplia com són les Gavarres, sinó que també es guanyen les garrofes fent rutes de senderisme amb petits i grans. “Aquestes passejades amb els rucs per diversos espais de les Gavarres ens ajuda a finançar el manteniment dels rucs quan parlem del veterinari, per exemple”, reconeix Aleix Monguillot.  

Hi ha quatre rutes ben diferenciades que es fan per l’entorn de Romanyà de la Selva on els nens fins a 12 anys poden anar sobre el ruc i els adults acompanyant-lo. Segons el temps de ruta o la dificultat els visitants poden escollir entre les passejades a la font dels Arbres, la font Josepa, el Verneda o puig d’Arques.  

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies