13 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Rupià s’encamina cap a un futur més verd

La població ha iniciat una transició ecològica amb la comunitat local d'energia

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Tot i que la Cimera de Glasgow ja ha començat i les polítiques verdes locals estan a l’ordre del dia, a Catalunya l’energia verda local encara es troba en una fase preliminar. Però, tot i això, a les comarques de Girona existeixen iniciatives innovadores per buscar un futur més verd i sostenible amb el medi ambient. Per això des de la Diputació de Girona es va engegar el 2020 un projecte pioner a l’Estat. Juntament amb el Servei de Medi Ambient, la diputació va impulsar la creació de comunitats locals d’energia a la demarcació.

Però, què són les comunitats energètiques locals? Doncs són probablement les eines principals per aconseguir l’empoderament ciutadà al sector energètic. Neixen amb la voluntat de produir, gestionar i distribuir l’energia elèctrica amb sistemes renovables. Sempre tenint en compte el model de l’autogestió, així, sense haver de dependre un cop més de les grans corporacions energètiques. Tot i això, el terme de comunitat energètica és molt difús i engloba diversos tipus de comunitats locals en relació amb l’energia.

La Província de Girona, un referent

La Diputació de Girona és pionera a Catalunya i a Espanya en aquest tipus d’iniciativa verda. Durant el 2020, la diputació, a través del Servei de Medi Ambient, va engegar el projecte de creació de comunitats locals d’energia a la demarcació. Les poblacions escollides i on ja s’ha executat la primera fase del projecte han estat Amer, la Cellera de Ter (a la comarca de la Selva), Cornella del Terri (al Pla de l’Estany) i Rupià (al Baix Empordà).

La primera fase del projecte serveix per instal·lar, en teulades d’equipaments municipals, plaques solars fotovoltaiques. També consisteix en la creació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics. I, dins d’un radi d’acció de 500 metres, els habitatges en situació de pobresa energètica que es vulguin adherir al projecte. La Diputació, per dur a terme totes aquestes transformacions, va atorgar a cada municipi una subvenció de 40.000 €. Pròximament s’afegiran més municipis al projecte i a aquests municipis on ja s’ha desenvolupat la primera fase, s’iniciarà la segona. Aquesta progressió es deu a l’aprovació, per part de la Junta de Govern de la Diputació, d’una convocatòria extraordinària de 360.000 € per impulsar comunitats locals d’energia.

Rupià, el model del Baix Empordà

Rupià és el municipi impulsor al Baix Empordà de la comunitat local d’energia. És el primer municipi de la comarca en compartir l’energia produïda a la teulada de la pista esportiva i proveeix assessorament als veïns participants del projecte. L’Ajuntament ha cedit l’ús de les plaques als veïns a través d’un concurs. Els veïns i els equipaments es connectaran a través d’una plataforma virtual.

L’energia rebuda de les plaques es descompta de la seva factura i reben assessorament energètic per part del gestor de la comunitat. Els ciutadans usuaris d’aquest servei paguen una taxa anual que repercuteix en els costos. Segons explica el Regidor de Transició energètica, Badreix Tarragó Soler, al entrar al govern, no estava contemplat culminar un projecte com aquest en dos anys.

Aquesta energia produïda des de la comunitat local d’energia no serà per cobrir completament les necessitats energètiques dels edificis municipals. La intenció a Rupià és que el 60% de l’energia produïda a la comunitat local d’energia es destini a les llars usuàries de la xarxa i el 40% restant, es destini a l’ús municipal. El consistori de la localitat no pensava que aquest projecte tindria tanta adhesió per part de la ciutadania. Però al final, tal com ha explicat Badreix Tarragó Soler, han estat 25 les llars que s’han unit a la comunitat local d’energia de Rupià.

Aviat es farà la reunió amb els veïns i veïnes de Rupià per presentar el funcionament de la Comunitat Local d’Energia. Aquest és el tret de sortida de la comunitat energètica i s’espera que a partir del gener, es noti l’impacte de la comunitat energètica local a la factura.

Rupià i els altres tres pobles de la província de Girona han estat un referent a la diputació de Girona. Durant aquest any 2021 s’uniran 61 pobles a la creació de comunitats locals d’energia. La Universitat de Girona mostrarà en el seminari Paisatges salvats i paisatges per salvar el funcionament d’aquesta comunitat local d’energia a Rupià el pròxim 20 de novembre.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El Sol Gironès Bisbal cau contra el Godella i suma la quarta derrota consecutiva

El Sol Gironès Bisbal va caure per 82-75 contra el NB Godella en l’últim partit de l’any, acumulant la quarta derrota consecutiva fora de casa. Malgrat capgirar el marcador en els últims minuts, un parcial final de 8-0 dels locals va decantar el partit.

Altres notícies