10.4 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

S’alliberen exemplars de tortuga d’estany al riu Ter per recuperar l’espècie

S'han alliberat 14 nous exemplars d'aquesta espècie en diversos punts del Ter des de Bescanó a Foixà

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Aquest 5 de juny al matí s’han alliberat 14 nous exemplars de tortuga d’estany al riu Ter amb l’objectiu de recuperar aquesta espècie amenaçada. En els últims 4 anys s’hauran alliberat 190 nous exemplars criats en captivitat en el marc del projecte de recuperació de tortuga d’estany (Emys orbicularis) al riu Ter i els seus hàbitats.

L’acció s’ha fet a la zona de Sobrànigues, entre Flaçà i Sant Jordi Desvalls, i hi han participat dos grups d’escolars de primària de les escoles Les Moreres de Flaçà i de Sant Jordi Desvalls. L’àmbit d’actuació d’aquest projecte, que va començar la tardor passada, és l’espai Xarxa Natura 2000, ZEC Riberes del Baix Ter.

La Diputació de Girona i la Fundació Bancària “la Caixa” impulsen diverses actuacions del projecte: el reforçament poblacional i el seu seguiment, el control de tortugues exòtiques i les activitats de difusió i de sensibilització amb escolars. En els últims quatre anys, des del 2015, i a través del projecte LIFE Potamo Fauna, s’han alliberat 160 exemplars més i la tardor passada, 16. En concret, el 2015 es van alliberar 70 exemplars; el 2016, 50; i el 2017, 40.

La tortuga d’estany és un dels rèptils més amenaçats del Baix Ter i un dels vertebrats amb major risc d’extinció, relegat a escassos enclavaments naturals, on les poblacions, a més de l’aïllament, continuen patint la desaparició i degradació del seu hàbitat. Es tracta d’una espècie protegida de fauna salvatge autòctona.

Les tortugues es crien en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, que disposa d’un programa de reproducció d’Emys orbicularis des de l’any 1992, quan es van capturar els 12 últims exemplars d’aquesta espècie a la part baixa del Ter. Cada tortuga està marca amb un xip subcutani per facilitar-ne la identificació individualitzada i el seguiment a llarg termini. Alguns exemplars, recapturats, també se’ls posa un radiotransmissor per poder efectuar-ne un radio seguiment.

Dins el mateix projecte, es porta a terme un seguiment i un monitoratge de les poblacions, fins que la població s’estabilitzi, a través del mètode de captura-recaptura, amb trampes específiques per a quelonis aquàtics. Els treballs es fan amb el suport d’una brigada d’inserció social que efectua el transport, la col·locació i la retirada de les trampes. Els seguiments es realitzen des del 2015 i s’han detectat uns ritmes de creixements bons i bona adaptabilitat al terreny. A finals d’aquest any, es disposarà de l’informe de seguiment detallat.

També es porta a terme una campanya de divulgació amb xerrades dirigides a escolars per conscienciar-los sobre la problemàtica de les espècies de tortugues exòtiques. S’incideix en el missatge de prohibició d’alliberar exemplars al medi natural i l’impacte que tenen els exemplars alliberats sobre aquestes espècies. S’han efectuat xerrades a les escoles Pompeu Fabra d’Anglès, Sant Jordi de Sant Julià de Llor i Bonmatí, Doctor Sobrequés de Bescanó, Agustí Gifre de Sant Gregori, Sant Jordi de Sant Jordi Desvalls, Les Moreres de Flaçà i Francesc Cambó i Batlle de Verges.

La Diputació de Girona i la Fundació Bancària “la Caixa”, col·laboren en el projecte impulsat pel Consorci del Ter en el marc del conveni sobre conservació del medi ambient i la biodiversitat. A més però, dels alliberaments, és necessari crear i mantenir nous hàbitats favorables per a l’espècie. Per això, a través un ajut del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, es va desenvolupar una primera fase del projecte consistent en la millora i creació d’hàbitats per a tortuga d’estany. En total, entre els anys 2018 i 2019, s’hauran invertit gairebé 50.000 euros en la conservació de la tortuga d’estany a les riberes del Baix Ter.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies