Més de 2.000 alumnes de quart d’ESO de 15 instituts del Baix Empordà visitaran el Saló dels Oficis i les Professions, emmarcada dins la Setmana de l’Ocupació de Calonge i Sant Antoni, que se celebrarà entre el 28 de febrer i l’1 de març a Sant Antoni de Calonge. La intenció d’aquest Saló és orientar els joves i, alhora, dignificar els oficis i la Formació Professional (FP) que existeixen a un territori com és el Baix Empordà.
El Palau Firal de Sant Antoni acollirà 34 estands amb una representació de 21 famílies professionals d’FP i Certificats de Professionalitat. A més, també hi seran presents empreses, gremis i institucions públiques. Amb aquestes institucions i amb els agents del territori s’hi treballa transversalment per oferir un ventall de conferències representatives i proporcionar serveis complementaris d’orientació i acompanyament. Per a l’ocasió també hi ha programades 15 conferències i 29 tallers amb l’objectiu de motivar, inspirar, i orientar segons interessos, habilitats i segons l’estat actual del mercat de treball.
La intenció d’aquest Saló és informar a les persones joves pel que fa a les necessitats del mercat de treball a la comarca, exposar diferents camins professionals i conèixer l’oferta d’FP i certificats de professionalitat al Baix Empordà. El Saló vol potenciar, així, la formació i l’ocupació de qualitat a la comarca amb el treball conjunt entre el món acadèmic i el laboral.
El vicepresident primer i conseller de promoció econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà, Xavier Dilmé, ha destacat la importància de mostrar als joves quines necessitats laborals hi ha al Baix Empordà i orientar-los en el camí per definir el seu futur laboral. Al final, la intenció és que les persones formades s’acabin quedant a la comarca. També recorda que cal revalorar el món dels oficis.
El director dels Serveis territorials d’Educació a Girona, Adam Manyé, ha comentat l’encert en l’elecció del nom pel Saló dels Oficis i les Professions. A més, reconeix que a Catalunya i, concretament, a la Diputació de Girona l’FP i els certificats de professionalitat cada cop són més rellevants.
A més, Adam Manyé explica que en aquest Saló es connectarà el món acadèmic, el món laboral i el món productiu. Són els gremis els que poden donar una pista sobre les necessitats laborals que hi ha al mercat. Adam Manyé també ha fet un incís a l’hora de parlar sobre el prestigi de l’FP i els certificats de professionalitat.
El president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, ha estat l’encarregat de tancar l’acte. A part d’agrair la col·laboració de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i l’FP del Baix Empordà, també ha recordat la importància de promoure els estudis entre els joves que encara es troben indecisos.
Aquesta iniciativa l’impulsen el Consell Comarcal del Baix Empordà de forma coordinada, a través de la taula ‘FP Baix Empordà’, amb una quinzena d’instituts per donar cobertura a la gran varietat de formacions i oficis que existeixen a la comarca. A més, per la promoció d’aquest Saló, s’ha treballat de manera conjunta amb l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
Les jornades sectorials i els oficis
Ja durant el mes de novembre del 2022 es van portar a terme jornades sectorials presencials i en línia on va tenir lloc el debat participatiu per poder trobar estratègies conjuntes per fer front als reptes del sector en matèria d’ocupació i a la falta de professionals i la problemàtica del relleu generacional. Van participar empreses de l’àmbit dels oficis, gremis, cambres de comerç i l’OTG. També es va comptar amb la participació del Sr. Oriol Homs, expert internacional de polítiques locals, formació professional i ocupació.
Paral·lelament, s’han mantingut reunions amb Afra Sabrià, responsable de prospecció d’FP Dual al Baix Empordà, del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i representant a la Taula de Formació Professional Baix Empordà, en la que hi participen tots els Instituts que ofereixen FP i CP. L’objectiu d’aquesta col·laboració és cercar complicitats amb les actuacions de promoció econòmica i arribar a les empreses en la formació dual per adaptar els cicles a les necessitats de les empreses. Va ser en aquestes jornades que es va consensuar la possibilitat de desenvolupar el Saló dels Oficis i les Professions. Era important fer aquesta activitat abans del període de matriculació de les formacions postobligatòries per dotar als estudiants d’informació abans de prendre una decisió.