Sant Feliu de Guíxols ha iniciat les obres del primer cohabitatge cooperatiu per a gent gran de Catalunya, anomenat Walden XXI. Aquest projecte convertirà l’antic hotel Jecsalis, situat a la carretera de Girona, en 31 apartaments dissenyats per fomentar la convivència i l’autogestió. El divendres s’ha celebrat un acte presidit per l’alcalde, Carles Motas, per commemorar l’inici de les obres, durant el qual es va destacar la importància de l’autogestió i les cures col·lectives en contrast amb el model actual de residències. La carta llegida pels socis de l’edifici afirmava que “envellir amb els amics i bons veïns de forma activa i comunitària és una alternativa millor”.
El projecte Walden XXI es basa en la rehabilitació integral de l’antic hotel Jecsalis, adquirit el 2020 per la cooperativa Sostre Cívic. Inclourà 31 apartaments de 40 a 56 metres quadrats, espais comuns com una sala polivalent i un menjador comunitari, i està dissenyat per fomentar la interacció social i el benestar dels residents.
La propietat del cohabitatge serà de la cooperativa, organitzada sota la fórmula de cessió d’ús. Els socis usuaris pagaran una quota mensual estable i permanent per cobrir el cost de la rehabilitació i els serveis de cures associats.
Yabel Pérez, tècnic responsable del projecte i membre del Consell Rector de Sostre Cívic, ha destacat la recuperació del patrimoni privat per a la gestió col·lectiva com un dret a l’habitatge i a una vellesa digna.
La rehabilitació de l’edifici seguirà criteris de sostenibilitat i eficiència energètica per minimitzar l’impacte ambiental i reduir els costos. El projecte, a preu de cost i sense ànim de lucre, compta amb el finançament de diverses entitats de la banca ètica i cooperativa, així com administracions públiques catalanes i estatals. Les obres finalitzaran el 2026.
Sostre Cívic, la cooperativa d’habitatges més gran de Catalunya amb més de 1.500 socis, promou un model alternatiu d’accés a l’habitatge: l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Aquesta fórmula situa la cooperativa com a propietària dels immobles, mentre els socis gaudeixen d’un dret d’ús indefinit a preu de cost, garantint estabilitat als residents i evitant l’especulació immobiliària. Actualment, Sostre Cívic gestiona 550 habitatges a Catalunya, 170 dels quals ja estan habitats i 450 en desenvolupament.