Sant Feliu de Guíxols començarà les obres del Museu Thyssen aquesta tardor amb la voluntat d’acabar-les a finals del 2026. El Patronat de la Fundació Privada Centre d’Art de la Col·lecció Catalana de Sant Feliu de Guíxols, una entitat formada a parts iguals per l’Ajuntament del municipi i la baronessa Carmen Thyssen, han confiat en la gestió de l’exconseller i gestor cultural, Ferran Mascarell, perquè sigui assessor general d’aquest projecte.
En el darrer ple municipal es va fer l’aprovació definitiva del projecte del futur Museu Thyssen, que comptarà amb diverses obres de pintura catalana dels segles XIX i XX de la baronessa. Una cessió que des que es va acordar, l’any 2016, s’estén fins als 20 anys.
Però un dels punts rellevants del projecte és el finançament. Actualment, dels 12 MEUR que costa el projecte, el consistori ganxó ja en té més de 5,5 MEUR repartits en diverses anualitats: 2,1 MEUR els proporciona la Generalitat; 1,2 MEUR els dona la Diputació de Girona; 500.000 € el Ministeri de Cultura; i els 1,5 MEUR que queden els aporta el Pla de Sostenibilitat Turística en Destí. L’alcalde del municipi, Carles Motas, admet que encara estan pendents que es resolgui la convocatòria del 2% Cultural -a la qual es van presentar-, que esperen que es resolgui “abans de l’estiu”.
I tot i que hi hagi un pressupost assegurat de 5,5 MEUR, enguany se n’invertiran 3,6 MEUR. Això es deu al fet que hi ha ajudes i subvencions repartits en diferents anualitats. Aquests 3,6 MEUR es destinaran a impulsar l’excavació arqueològica més extensa a la plaça de l’Abadia i, a més, engegar la primera fase d’obres del Museu Thyssen, amb el projecte de l’equip d’arquitectes Nieto-Sobejano.
La voluntat des del consistori és acabar l’obra completa a finals del 2026, tot i que Carles Motas detalla que les diferents fases del projecte aniran en funció del finançament disponible. L’alcalde detalla que aquest és “un projecte de país” i l’aportació que pot fer el consistori ha de tenir en compte que les arques municipals compten amb un pressupost per un municipi de 23.000 habitants. L’alcalde ha volgut destacar que aquest ha estat un projecte “de govern” que s’ha anat configurant durant els darrers anys que han estat al capdavant del consistori.
Primera fase durant la tardor
Aquesta primera fase servirà per reformar tota la part interior del monestir i està previst que es comencin a executar entre els mesos de setembre i octubre. La voluntat des del consistori és millorar els tancaments de l’edifici, la climatització i instal·lar plaques solars a la coberta del Teatre Municipal que serviran per donar energia al museu. Part d’aquest edifici acollirà les sales d’exposició d’aquest nou museu.
De moment, però, aquest estiu el municipi tornarà a comptar amb una exposició d’obres físiques de la col·lecció Thyssen. L’exposició temporal es vol inaugurar al juliol i combinarà imatges virtuals amb pintures de la baronessa que dialogaran amb altres obres. Carles Motas, a més, ha detallat que durant les excavacions arqueològiques a la plaça de l’Abadia es podran tornar a veure a través d’una visita guiada.
La incorporació de Ferran Mascarell
Una de les darreres incorporacions ha estat la de l’exconseller i gestor cultural, Ferran Mascarell, com a assessor general del projecte. Però, a més, una de les funcions que haurà de realitzar és buscar finançament, públic i privat, per poder construir el futur museu. A través de la incorporació del capital privat, a través de la tasca de Mascarell, també es vol ampliar el nombre de mecenes que formin part de la fundació en un futur.
Ferran Mascarell, que té una estreta relació amb el municipi, vol donar “múscul” al futur museu i “fer tot el possible per buscar finançament”. Cal apuntar que Mascarell va ser el primer dels set consellers de Cultura amb el qual va parlar el consistori el primer cop que es va presentar el projecte l’any 2015.
L’exconseller col·laborarà amb l’historiador i exdirector del Museu d’Història de Barcelona, Toni Nicolau, que assumirà la secretaria tècnica del projecte. Toni Nicolau ha destacat que el monestir de Sant Feliu serà el primer gran edifici històric de Catalunya que tindrà un dels millors museus d’art”.