El dissabte 1 de juny, Santa Cristina ha tancat l’exposició “L’art d’un metge de poble. En deute amb el metge rural. Als 120 anys del naixement del Dr. Martí Casals”. Organitzada per la Comunitat de Municipis de la Vall d’Aro per a la gestió del Centre del Metge Rural, aquesta exposició ha estat un record i homenatge a la figura del metge rural.
Inaugurada el 22 de març, l’exposició s’ha pogut visitar a les tardes dels dimarts i dijous, i ha inclòs diverses activitats com una taula rodona amb veïns i veïnes de Santa Cristina explicant vivències amb el Dr. Casals, el taller “La farmaciola natural” i la presentació del llibre “Ensenya’m la llengua”.
En l’acte de cloenda, la regidora de Cultura, Tina Gorina, ha obert l’esdeveniment, seguit per l’arxiver municipal i historiador, Jordi Gaitx, que ha parlat sobre la Germandat, celebrant el 70è aniversari de la seva fundació. Tot seguit, Antoni Beltran, metge de capçalera i autor del llibre “Ensenya’m la llengua”, ha explicat el procés de recuperació i recopilació de vocabulari tradicional català, iniciat fa 10 anys al CAP de Sant Feliu.
Beltran ha destacat que la segona edició del llibre, revisada i ampliada, vol ajudar els usuaris a expressar-se amb precisió en català a les consultes mèdiques. La publicació, prologada per Màrius Serra i amb il·lustracions de Josep M. Pous-Coll, no és un diccionari, sinó que està organitzada pels sistemes del cos humà, desgranant vocabulari popular de la Vall d’Aro i dels Països Catalans.
“Ensenya’m la llengua” és un llibre de proximitat que pretén salvaguardar el patrimoni lingüístic català, allunyant-se del català estàndard. Antoni Beltran confia que el llibre arribi al món sanitari i escolar per recuperar l’ús de termes tradicionals.