Sarfa, SL ha estat un dels establiments gironins reconeguts enguany en el marc de la XXXXIII edició de les Distincions a Establiments Històrics que concedeix la Cambra de Comerç de Girona.
L’empresa begurenca ha rebut aquest premi aquest mes de juliol i ha estat reconeguda a través d’aquests guardons per la seva trajectòria empresarial, pel seu arrelament al territori i pel servei de mobilitat de primer nivell que ha prestat i presta des de fa més de 100 anys.
Maite Selva, alcaldessa de Begur, destaca que “Sarfa és un dels actius i ambaixadors més importants que tenim a Begur, una empresa líder en el seu sector, plenament implicada en la sostenibilitat i en el creixement del territori i un exemple d’innovació. Aquest reconeixement és més que merescut a una trajectòria empresarial espectacular”.
Els presidents de la Cambres de Comerç de Girona i Palamós, Jaume Fàbrega i Pol Fages, van fer lliurament d’un diploma i una placa commemorativa a Joan Giménez, director general de Moventis; i Enric Gimeno, gerent de Moventis SARFA, en un acte que va tenir lloc a les oficines de la companyia a Begur i que va comptat també amb la presència de la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Begur, Montserrat Carreras.
Montserrat Carreras, primera tinent d’alcalde, explica que “la de Sarfa és una història centenària plena de superació, lideratge, talent i compromís. Guardons com aquesta ajuden a dignificar i a promoure la seva tasca ingent a casa nostra i són un estímul per a totes aquelles empreses que veuen en Sarfa un model d’èxit a seguir”.
Aquest guardó com a establiment històric se suma als diferents premis que Sarfa SL, ha recollit al llarg dels darrers mesos; entre ells, el Premi Xiquet Sabater al projecte empresarial, el reconeixement al centenari de l’empresa; al premi per la seva responsabilitat social durant la pandèmia.
Història de l’empresa Sarfa
Sarfa, SL és una empresa de transport de viatgers de les comarques gironines, amb seu administrativa i de tallers situada a Begur des del 2008, quan va deixar la seva cotxera de Palafrugell.
Va ser fundada el 9 de setembre de 1921 per tres joves empresaris: Narcís Ribot, de Sant Feliu de Guíxols; Antoni Font, de Llagostera; i Josep Artigas, de Palafrugell, en fusionar les seves empreses familiars de tartanes i carruatges. Les sigles dels quals donaren lloc al nom de l’empresa: Societat Anònima Ribot, Font i Artigues.
Aquests tres socis van substituir les seves tartanes i carruatges per una quinzena de petits autobusos per tal d’oferir una millor mobilitat a les comarques gironines. L’empresa va anar creixent ràpidament i a finals de 1935 la Sarfa tenia ja una flota de 30 autobusos.
L’esclat de la Guerra Civil va suposar un dur revés per a l’empresa, quan 28 dels 30 vehicles van ser requisats per les autoritats militars i destinats al front. Amb només dos vehicles la Sarfa va haver de fer mans i mànigues per evitar el que semblava inevitable. Acabada la Guerra Civil, les autoritats militars van tornar el control de l’empresa als seus propietaris, que van haver de reconstruir el seu projecte empresarial gairebé des de zero.
Als anys 40 l’entrada a l’accionariat del baró de Púbol, Carles de Miquel i Santol, va donar un nou impuls a l’empresa. Als anys 50 s’adquireixen les concessions de Begur a Girona per Pals i Caldes de Malavella a Figueres, i als anys 60 es guanya la concessió de Caldes de Malavella a Girona.
Els anys 70 van ser, sens dubte, els de la gran expansió de Sarfa a l’adquirir les concessions de Barcelona a Torroella de Montgrí, la de Barcelona a Palafrugell per Lloret de Mar, i la de Figueres a Roses i Cadaqués.
Els anys 80 i 80 s’afegeixen més recorreguts entre Palafrugell a La Bisbal i s’incorpora la concessió de Figueres al Port de la Selva amb la fillola a Roses per Vilajuïga.
L’any 2000 Sarfa és adquirida pel grup Sarbus, que posteriorment esdevingué en el grup Moventia. El 2008 s’inaugura la nova seu de Sarfa a Begur amb més de 6.000 metres quadrats, i el 2011 s’inicien les connexions directes entre les comarques de la Selva i del Baix i l’Alt Empordà amb l’aeroport de Barcelona Josep Tarradellas.
I pocs anys després es posen en marxa nous títols T-10/120 com ara el Barcelona-Costa Brava centre, el Barcelona-Costa Brava nord i el Figueres-Roses, i dos nous serveis exprés: l’E3i l’E6 al Baix i l’Alt Empordà.