Aquest divendres 19 d’abril Palamós va atorgar el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024. El jurat ha valorat un total de set treballs presentats a aquesta convocatòria d’alumnes de l’Institut de Palamós i l’Escola Vedruna de Palamós. L’acte va tenir lloc a l’equipament patrimonial de la capella del Carme, i el va encapçalar la regidora de l’Àrea de Patrimoni i Arxiu de l’Ajuntament de Palamós, Maria Puig. El certamen d’enguany va premiar el treball de Marcel Mata Martínez, centrat en Pintures antiincrustants i coure al litoral de Palamós.
Els treballs han tractat temàtiques molt diverses, que han anat des d’un estudi de l’activisme social entre els joves de Palamós; un estudi de l’efecte del coure en les pintures antiincrustants dels vaixells del port de Palamós; un treball sobre la viabilitat de l’explotació de la pesca a Palamós, un sobre l’impacte dels plàstics en una espècie de peix, el lluç, pescat a la llotja de Palamós; o bé un treball sobre els efectes de la insolació en la salut de la pell amb un estudi de cas local. També una anàlisi comparativa de l’atenció sanitària pública i privada a partir de l’estudi de l’Hospital de Palamós i d’altres serveis sanitaris del municipi; fins a un sobre la gestió del canvi climàtic amb anàlisi comparativa de l’impacte de la petjada del carboni entre les poblacions de Victòria, al Canadà, i de Palamós.
El premi d’enguany s’ha atorgat al treball Pintures antiincrustants i coure al litoral de Palamós, de Marcel Mata Martínez, alumne de l’Institut de Palamós. Aquest treball ha estat valorat pel jurat com un estudi molt coherent, curós, clar i pertinent. Ben estructurat, amb bona metodologia, sistemàtic i eficient, centrat en tota classe d’embarcacions amb base als ports, entitats i clubs nàutics de Palamós. A banda el jurat també destaca que aquest treball guanyador té en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts per l’ONU.
Altres treballs premiats
En el mateix acte, es va presentar l’edició impresa del treball guanyador del Premi de Recerca de la convocatòria 2022-2023, L’aigua potable a Palamós de Janna Puig Pujadas. També es va presentar la publicació del projecte guanyador de la 10a edició de la Beca Cooperativa La Equitativa, concretament el titulat com Inventari del patrimoni etnològic immoble del terme de Palamós, de Jaume Badias Mata.
Aquest és un llibre que reuneix en un únic document el context, la descripció i l’inventari dels elements que componen el patrimoni etnològic immoble de l’actual municipi de Palamós. La recerca es nodreix també de la memòria que acompanya aquests béns, i recull i documenta els testimonis que sustenten i justifiquen l’existència d’aquests elements immobles.
El projecte que es va desenvolupar al llarg dels anys 2019, 2020 i 2021, amb un intens treball de camp i que ara veu la llum amb aquesta publicació, permet conèixer l’estat de la qüestió dels elements que constitueixen el patrimoni etnològic immoble de Palamós sovint poc perceptible als ulls.
L’autor del projecte és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural en aquesta mateixa universitat. Té una àmplia experiència en l’àmbit de la gestió del patrimoni cultural, especialment l’etnogràfic, així com en la recerca.