Aquest matí la Carbonera de Forallac ha viscut l’encesa honorífica. La festa va començar com una activitat pedagògica i antropològica, amb l’objectiu de donar a conèixer quin era el procés de fabricació del carbó vegetal, de l’ofici de qui s’encarregaven d’aquesta tasca i de com es realitzava antigament a la zona de les Gavarres, però gràcies al gran interès que desperta any rere any ha acabat sent una de les celebracions més populars del municipi.
La Festa de la Carbonera s’allarga aproximadament durant un mes, es tracta d’un treball col·lectiu en el qual participen un gran nombre de persones durant l’execució de les diferents fases, des d’empilar, que es realitza amb troncs d’alzina, roure i pi, fins a embalumar, que consisteix en cobrir la pila inicialment amb bruc i després amb terra.
Durant aquests dies de cocció, la pica de la carbonera és el centre de reunió, acampada i pelegrinatge de tota mena de curiosos. La idea de la Festa de la Carbonera va sorgir des de l’associació d’Amics de les Gavarres, que treballen per a la conservació i la revalorització del patrimoni del massís. El 1993 se’ls va ocórrer proposar a dos excarboners, Lluís Pla i Simon Cruanyes, encendre una carbonera en terres del mas Baulida, a Sant Sadurní de l’Heura, al costat del camí dels Metges.
Des de l’any 1996, la carbonera es realitza en un dels últims espais adequats del massís, el paratge de Sobellàs, a Sant Climent de Peralta, i l’organització ha estat a càrrec de l’Associació d’Amics del Cau dels Pins, de Sant Climent i Santa Susanna de Peralta, amb els quals també col·labora l’Ajuntament de Forallac.