7.9 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

La sequera afecta els boscos del Baix Empordà i els fa “més vulnerables” davant un incendi

El sotsinspector del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF), Edgar Nebot, reconeix que els paisatges aniran canviant en els propers anys a causa del canvi climàtic

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Acaba un hivern amb poques nevades al Pirineu i la sequera sembla que s’allargarà alguns mesos més. Amb aquesta situació persistent de falta d’aigua al territori s’està fent notar als boscos de la comarca. Per això, els Bombers es preparen per una temporada complicada, on la prevenció d’incendis forestals adquireix cada cop més importància.

El sotsinspector del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), Edgar Nebot, reconeix que fins que la sequera no es resolgui, l’impacte sobre els boscos serà cada cop més gran. “Els debilita, els estressa i els fa més vulnerables davant un possible incendi”, explica Nebot. Cal destacar, que la campanya de prevenció d’incendis 2024 acumula la falta d’aigua que portem arrossegant des de fa més de tres anys. Per això, Edgar Nebot apunta que aquest any l’escenari de prevenció d’incendis és pitjor que el dels darrers anys.

El sotsinspector del GRAF explica que la sequera afecta la biomassa que es troba viva als boscos: “quan vulguin agafar aigua del sòl a la primavera no en tindran suficient per poder desenvolupar-se amb normalitat”. La falta d’aigua en aquestes plantes que encara continuen vives, farà que en el cas d’un incendi forestal puguin cremar amb més rapidesa. En un any normal de pluges, durant la primavera i la tardor el nivell d’aigua en les plantes evita que hi hagi un risc d’incendi més alt, “aquest any, però, això no ho tenim”, explica Edgar Nebot.

Cal recordar que durant l’any passat es va activar en una ocasió l’alerta 3 del Pla Alfa d’incendis fora de la temporada estival i hivernal, que normalment són les dues èpoques de l’any que presenten un risc més alt d’incendi. Edgar Nebot admet que aquest fet es podria repetir en els pròxims mesos per la falta de pluges que hi ha hagut a la comarca i arreu de Catalunya.

Els boscos a la comarca

La sequera ha estat força intensa a la comarca i això ha acabat afectant a la salut dels boscos del Baix Empordà. Edgar Nebot explica que els arbres grans s’estan morint i els boscos s’acaben debilitant. El sotsinspector del GRAF apunta que aquesta situació fa que la massa forestal pugui cremar més fàcilment i de manera més intensa a la zona. A més, un dels altres factors que pot afectar a aquests boscos en cas d’incendi és el vent.

Per això, Edgar Nebot recorda la importància de promoure la conscienciació de la població. “Com a societat ens hem de conscienciar que els nostres paisatges estan canviant i que el canvi climàtic està alterant els boscos”, explica Edgar Nebot. Per això, s’ha de treballar per promoure una política per acompanyar a aquesta evolució dels paisatges.

A més, Nebot recorda que cal conscienciar a la població davant els incendis forestals: s’ha de promoure la prevenció, però també aprendre que haurem de conviure amb els incendis. Per això, cal donar a conèixer les mesures d’autoprotecció existents a la població usuària dels boscos i, alhora, que el sector polític treballi per fer un manteniment d’aquests boscos i els acompanyi en aquest canvi.

Els rucs que es guanyen les garrofes a les Gavarres

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies