Dilluns ha començat amb un cel força tapat i també amb alguns ruixats pel matí, que ja es van començar a produir durant la passada nit.
Bon dia! Els ruixats es mantenen al Baix Empordà i davant la costa del Maresme. Són febles, localment moderats, davant del Maresme van acompanyats de tempesta. pic.twitter.com/UezN4JPyhK
— Meteocat (@meteocat) November 22, 2021
La temperatura es mourà avui entre els 6ºC de mínima i una màxima més frenada que ahir al voltant dels 15ºC.
Estem molt pendents del que pot passar entre demà, sobretot a partir de la tarda-nit i durant la jornada de dimecres, quan s’espera que les precipitacions siguin abundants i extenses, localment superant els 100 mm en 24 hores segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya.
https://twitter.com/meteocat/status/1462485521767276555
Dimarts doncs de cel tapat amb pluja que ja pot aparèixer al matí, però de forma dispersa i feble. Aquesta serà més intensa i abundant al final del dia, quan el Servei Meteorològic de Catalunya també adverteix que la intensitat de pluja pot ser elevada. Dimecres la pluja pot fer acte de presència en qualsevol franja horària amb quantitats abundants de més de 50 mm, i fins a 100 mm.
També ens acompanyarà una mica d’alteració marítima, amb maregassa, onades de 2.5 m amb mar inicialment de tramuntana dimarts al matí, i situant-se de llevant la resta d’episodi amb vent de força moderada que dimecres ja serà de component sud-est.
Dijous, algun ruixat residual, i el descens de la temperatura guanyarà protagonisme amb una resta de setmana amb ambient pràcticament hivernal.
Com acostuma a passar en aquests casos, petits canvis en el posicionament de la baixa acaben definint una major o menor afectació d’aquestes esperades pluges abundants, però cal dir que els principals models de pronòstic atmosfèric coincideixen en indicar acumulacions de pluja de més de 50 mm al Baix Empordà. A la secció del temps anirem actualitzant aquesta informació.
Evolució de les diferents sortides del model GFS i de l'IFS per dimarts 23 a les 12 UTC.
S'observen les diferències respecte al centre de la baixa, tant de posició com de profunditat.Caldrà seguir atentament les actualitzacions per veure quines seran les zones més afectades. pic.twitter.com/9bHvMp5iLB
— Meteocat (@meteocat) November 20, 2021
Per què n’hem sentit a parlar tant d’aquest canvi de temps?
L’episodi ens pot portar una bona regada, precipitacions generals i abundants. De pluja precisament aquest any hem tingut pocs episodis i recordem que estem en situació de sequera. L’aigua que caigui pot compensar el dèficit pluviomètric que arrosseguem enguany.
Què provocarà aquest “temporal”?
Fins dimarts no serà quan es formarà una depressió mediterrània entre Catalunya i les illes Balears. Aquesta baixa, a més a més es veurà estimulada per una massa d’aire força més freda del que és habitual entre 5 i 6 km d’altitud, el que es coneix com a Depressió Aïllada a Nivells Alts (DANA).
La convergència en superfície per una banda de l’aire humit que aporta aquesta zona de baixes pressions, l’aire més fred en alçada i la divergència a nivells alts de la troposfera del corrent del jet (que és un vent molt fort que es troba a més de 10 km d’altura) són tres ingredients que afavoreixen que hi hagi episodis de precipitació importants a casa nostra.
Temporal dur de mar? Llevantada?
No tindrem cap temporal de Llevant excepcional, que ningú s’alarmi que no ve cap temporal Glòria (si més no al Baix Empordà), de fet els avisos de perill del Servei Meteorològic de Catalunya parlen de maregassa, que són onades que poden superar els 2.5 m, situació cal dir força habitual durant l’hivern a la Costa Brava. Tot i així coincidiran els tres meteors: pluja, vent i mala mar, i d’aquest episodi s’espera que la pluja acumulada sigui la protagonista dels tres amb quantitats entre 50 i més de 100 mm.