Les zones afectades per la presència del Coipú són Montgrí, les Illes Medes i el Parc Natural de la Baix Ter. Es tracta d’un rosegador que arriba des de França però que és originari de la Patagònia.
Durant aquest 2022 els Agents Rurals estan duent a terme una campanya de control poblacional per no augmentar la densitat i evitar pèrdues i danys més greus a la biodiversitat de l’espai protegit.
La xifra de Coipús capturats fins ara és de 60 al parc i 15 a Palau-Sator per salvar un nou cultiu de llinassa en perill d’extinció. Acció Climàtica està desenvolupant un pla especial de vaga per combatre les espècies invasores.
El perill d’aquest rosegador és que la seva reproducció és molt ràpida i fàcil. A més, es tracta d’un animal molt resistent i que pesa al voltant d’uns 10 kg.
Alimentar-los pot causar danys nutritius importants a una varietat de plantes aquàtiques, pastures, conreus i horts prop de l’aigua, i la contaminació pot alterar les ribes dels rius i els canals de drenatge. Inestabilitat bancària. A més, també redueixen els llocs de nidificació de les aus aquàtiques.