![Supermatí - entrevistes Supermatí - entrevistes](https://www.radiocapital.cat/wp-content/uploads/2020/04/supermatí_OK_2020-scaled-e1586356049449-150x150.jpg)
La Universitat de Girona se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència amb una setmana commemorant aquesta diada que se celebra avui 11 de febrer. S’han organitzat activitats i actes des del 10 i fins el 15 de febrer per posar en relleu i revaloritzar la tasca de la dona en el món de la ciència. I per parlar d’aquestes jornades i el paper de la dona en la ciència ens ha visitat al Supermatí la delegada del rector per a la Promoció i Divulgació de la Universitat de Girona, professora de química d’aquesta mateixa universitat, Sílvia Simon.
Segons Sílvia Simon, les dones han estat històricament invisibilitzades en l’àmbit científic, cosa que ha contribuït a la baixa presència femenina en determinades disciplines. “Si no tens referents, és difícil imaginar-te en aquest camí”, destaca. Per això, la universitat ha dissenyat un programa d’activitats que permeti mostrar models femenins propers i accessibles.
Una de les iniciatives més destacades és l’exposició “Investigadores amb Denominació d’Origen”, que mostra diverses investigadores de la Universitat de Girona en cartells distribuïts per diferents punts de la ciutat. L’objectiu és posar en relleu la seva tasca i evidenciar que són persones pròximes, que formen part del dia a dia de la comunitat. “Veure una investigadora que compra a la mateixa botiga que tu trenca la idea que la ciència és un món distant i elitista”, assenyala Simon.
A més, durant la setmana més de 200 estudiants participen en jornades a la universitat on poden interactuar amb investigadores, fer preguntes i conèixer el seu dia a dia. Aquestes trobades són fonamentals per demostrar que la recerca és una opció real i assolible per a qualsevol jove amb inquietud científica.
A banda de les xerrades i les trobades amb investigadores, la Universitat de Girona també ha organitzat activitats pensades per a infants. Una de les més singulars és la sessió de jocs de taula científics, en col·laboració amb diverses entitats, on nenes i nens d’entre 6 i 10 anys poden jugar amb investigadores joves. L’objectiu és despertar l’interès per la ciència des de ben petits i fer veure que és un àmbit accessible i apassionant.
Trencar el sostre de vidre
Sílvia Simon subratlla que la divulgació és clau per aconseguir més presència femenina en disciplines científiques i tecnològiques. Tot i això, reconeix que durant els darrers anys s’ha fet molta feina. “Moltes noies no es plantegen estudiar ciència perquè no tenen referents, però quan descobreixen què implica realment la recerca, s’adonen que és una opció molt atractiva”, explica.
Tot i els avenços en matèria d’igualtat, encara existeixen barreres per a les dones en el món científic. Segons Simon, la presència de dones en càrrecs acadèmics alts continua sent inferior a la d’homes, especialment en disciplines tecnològiques i d’enginyeria. “A la Universitat de Girona, per exemple, el nombre de catedràtiques és molt menor que el de catedràtics, però no perquè no hi hagi dones capacitades, sinó perquè durant dècades no es van generar oportunitats per a elles”, apunta. Amb iniciatives com aquesta, la Universitat de Girona vol contribuir a trencar aquest sostre de vidre i fomentar la presència de dones en el món de la recerca i la innovació.
“Quan als mitjans es parla de ciència, sovint es dona veu a experts, però no tant a expertes. Això també influeix en la percepció de la societat i en el fet que moltes nenes no es vegin com a futures científiques”, reflexiona Simon. Per això, a la Universitat de Girona hi ha un llistat amb veus expertes perquè els mitjans de comunicació puguin ser paritaris quan busquen professionals en diferents àrees. “No es tracta només d’una setmana, sinó d’un compromís a llarg termini per normalitzar la presència de les dones en el món científic i tecnològic”, conclou Simon.