Aquest divendres se celebra la tercera edició del Re_Palafrugell, amb una jornada professional que inclourà el primer Fòrum de Polígons d’Activitat Econòmica de les comarques de Girona. L’esdeveniment, que tindrà lloc a l’Auditori del Cap Roig, vol promoure la col·laboració entre administracions públiques i empreses per impulsar la innovació, la sostenibilitat i la modernització dels polígons.
La directora estratègica de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya, Sílvia Solanellas, ha explicat que aquesta jornada és la primera dedicada exclusivament als polígons d’activitat econòmica de Girona. Solanellas ha remarcat que, tot i que la demarcació és una potència industrial, els polígons no només es limiten a aquest sector, sinó que també acullen altres activitats econòmiques, com serveis i logística, així com iniciatives relacionades amb el turisme.
Els polígons d’activitat econòmica tenen un paper clau en el creixement econòmic de les comarques gironines. A més d’acollir empreses del sector industrial, aquests espais han evolucionat per integrar activitats del sector terciari, com gimnasos, centres logístics, espais comercials i altres serveis que contribueixen a la diversificació de l’economia. Solanelles ha destacat exemples com els polígons de Palafrugell o Esclanyà, on la presència del sector serveis és cada cop més habitual.
Un dels objectius principals del fòrum és debatre sobre els reptes que enfronten els polígons per fer realitat la sostenibilitat i la innovació. La primera taula rodona estarà centrada en si els polígons gironins estan fent efectiva la creació de comunitats energètiques i la gestió compartida de residus. També es parlarà sobre com implementar la circularitat a l’economia dels polígons, un concepte que encara genera dubtes, però que és clau per a la transició energètica.
A més del debat, el fòrum serà també una oportunitat per reconèixer la feina ben feta en els polígons gironins. Durant l’acte, es lliuraran tres premis: un per a la millor pràctica en sostenibilitat, un segon per impulsar l’associacionisme entre empreses de polígons i un tercer guardó per destacar el lideratge femení dins el sector industrial. Segons Solanellas, el lideratge femení és un aspecte clau que cal potenciar dins els polígons, per assegurar la diversitat i el creixement de les empreses en un context cada cop més competitiu.
Un entorn d’oportunitats per a les comarques de Girona
Finalment, Solanellas ha remarcat la necessitat de continuar apostant per la integració paisatgística i la qualitat urbanística dels polígons gironins. La directora ha posat en valor l’entorn privilegiat de les comarques com l’Empordà, la Garrotxa o el Ripollès, que acullen polígons amb uns estàndards elevats de sostenibilitat i adaptació al paisatge. Això, segons ella, afavoreix l’atractiu d’aquests espais per a noves inversions i per al desenvolupament de projectes innovadors.
Una de les tendències que s’ha obserat en els darrers anys ha estat el fet que molts comerços i serveis que s’han anat traslladant als polígons. Sílvia Solanellas apunta que molts d’aquests serveis i activitats es traslladen a aquests espais per mirar de minimitzar el so o les molèsties als ciutadans d’un municipi. Recorda, però, que aquests polígons s’han de mirar d’adaptar als municipis i al paisatge.
En els darrers anys s’ha parlat molt de reindustrialitzar diverses zones del país i, una d’elles, és l’Empordà. Sílvia Solanellas apunta que aquest és un dels reptes que cal afrontar com a país.