Les pluges de la primavera han ajudat a millorar la collita d’olives al Baix Empordà, segons ha apuntat durant el programa del Supermatí el president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida de l’oli de l’Empordà, Simón Casanovas. Tot i que la producció serà superior a la de l’any passat, encara es manté lluny dels nivells d’abans de la pandèmia. La sequera dels últims tres anys ha afectat el creixement dels brots de les oliveres, fet que ha reduït el nombre d’olives, tot i que les pluges han permès que aquestes es desenvolupin amb més força.
Casanovas ha destacat que, malgrat la disminució en la quantitat, s’espera una collita d’alta qualitat gràcies a les condicions climàtiques favorables de l’any. La sequera afecta principalment la quantitat, i aquest any, tot i els mesos d’estiu secs, les pluges de setembre i octubre han ajudat les oliveres a refer-se. La qualitat de l’oli, però, no es veurà perjudicada.
D’altra banda, el sector continua enfrontant-se al problema del relleu generacional. Moltes explotacions són petites i no suposen un ingrés principal per a les famílies, cosa que dificulta la continuïtat en la producció d’oli a la comarca. El president ha subratllat la importància de mantenir les oliveres, no només per la producció, sinó també per preservar el paisatge i el patrimoni rural de la comarca.
Pel que fa a la campanya d’enguany, la producció d’oli començarà a mitjans d’octubre i es preveu que l’oli estigui disponible per a la venda a partir de la segona quinzena de novembre.