![Supermatí - entrevistes Supermatí - entrevistes](https://www.radiocapital.cat/wp-content/uploads/2020/04/supermatí_OK_2020-scaled-e1586356049449-150x150.jpg)
El proper dia 10 de febrer els pagesos i pageses tornaran a tallar carreteres per reivindicar diversos aspectes i reclamar canvis a l’administració catalana sobre la seva situació. Aquest dijous es van manifestar davant la Delegació del Govern de Girona. I per parlar d’aquestes reivindicacions i de les protestes per aquest 10 de febrer ens ha visitat al Supermatí un dels membres de Revolta Pagesa a Girona, Simón Coll.
Fa un any de les grans mobilitzacions del sector agrícola i ramader a Catalunya, però segons Simón Coll, pagès i membre de Revolta Pagesa a Girona, la situació continua igual o fins i tot ha empitjorat. “Portem un any més a l’esquena i res ha canviat”, assegura.
Coll denuncia que el canvi de governs tant a Catalunya com a Espanya ha paralitzat qualsevol solució. “Entre eleccions, governs en funcions i els cent dies de gràcia, ha passat un any i no s’ha fet res”, lamenta. Això ha deixat els pagesos en una situació encara més precària, amb problemes que s’agreugen i sense respostes clares per part de l’administració.
Aquesta setmana, representants de Revolta Pagesa es van reunir amb el secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, i el director territorial d’Agricultura, Josep Guix. Segons Coll, ja hi ha hagut trobades prèvies, fins i tot amb el conseller, però la sensació és sempre la mateixa: “Tots tenen molt bones paraules, però al final tot queda sobre la taula i no passa res”.
En la reunió, van entregar un dossier amb 19 mesures urgents per millorar la situació del sector. Entre les principals reivindicacions hi ha la gestió de la fauna salvatge, ja que “a Girona encara no tenim el problema dels conills, però sí el dels senglars i els cabirols. Fa anys que es parla d’això, però ningú fa res”, explica Coll. També reivindiquen la reducció de la burocràcia. Denuncien un excés de tràmits administratius que no només afecten el sector agrari, sinó tota la societat. “Aquí som més papistes que el Papa”, critica el pagès. A més, demanen una distribució equitativa de l’aigua, ja que els pagesos de l’Alt Empordà, que depenen del pantà de Boadella, fa dos anys que no poden regar. “Ens donen una dotació d’aigua de zero mentre altres sectors tenen via lliure. Això no pot ser”, assegura. Tot i això, Simón Coll explica que hi ha altres mesures que cal que el Govern abordi.
La sequera i les infraestructures aturades
Sobre les restriccions d’aigua, Coll es mostra contundent: “El govern diu que reduirà un 80% l’aigua per a l’agricultura, però això és mentida. Fa dos anys que ens han restringit el 100%”. Malgrat les últimes pluges, el problema no s’ha solucionat perquè les reserves continuen sent baixes i les mesures de gestió de l’aigua no han canviat.
A més, denuncia que fa més d’un any que hi ha dessalinitzadores parades en magatzems per tràmits administratius. “Si de veritat volen solucionar el problema, que les posin en marxa ja”, reclama. Això, però, no serviria per al reg, perquè l’aigua dessalada és massa cara per a l’agricultura: “Quan es va fer el pantà de Boadella era pels regants, però ara hi beu tothom menys nosaltres”.
Nova onada de protestes
Coll avisa que ara és la Generalitat qui ha de moure fitxa: “Ells tenen les nostres propostes sobre la taula. Si de veritat hi ha voluntat política, moltes coses es poden fer ja”. Ara bé, si no hi ha una resposta clara en els pròxims dies, Revolta Pagesa decidirà si torna a mobilitzar-se. “Ahir vam anar a Girona a entregar el document, però si continuem igual, haurem de fer-nos sentir”, assegura.
Dilluns 10 de febrer tenen previstes mobilitzacions, però encara no han concretat quines accions es faran. “L’any passat vam fer sentir la nostra veu amb protestes i talls de carreteres. Si no hi ha solucions, no descartem tornar-hi”, avisa Simón Coll.